Emil Boc şi băieţii deştepţi din energie

Emil Boc a plecat de la Guvern, ei au rămas…

Privatizarea pachetului de 15% din Transelectrica şi scandalul numirii şi revocării lui Adrian Vevera în poziţia de preşedinte al CA Transelectrica de acum câteva săptămâni au scos recent la iveală o întreagă reţea de interese personale ale fostului prim-ministru Emil Boc, reţea care duce invariabil la interese de clan mafiot proliferate de PDL Cluj. Cu fostul primar Sorin Apostu arestatşi acuzat de luare de mităşi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj-Radu Bica arestat şi condamnat la 5 ani de puşcărie pentru mită, clanul mafiot de la Cluj al lui Emil Boc şi-a intins de ani de zile ramificaţiile şi în zona energiei unde pot compromite grav interesele statului şi cetăţenilor!

Cine sunt acoliţii din energie ai lui Emil Boc şi de ce nu trebuiau să fie acolo…

Adrian Vevera

Una din cele mai surprinzătoare decizii luate de Guvern în acest început de an a fost cea referitoare la numirea noului şef al Transelectrica, cea mai importantă societate deţinută de statul român. Este vorba despre cvasi-anonimul Victor Adrian Vevera, provenit din serviciul secret al MAI (celebrul Doi şi-un Sfert, adică UM 0215, actual DGIPI) şi consilier personal al premierului Emil Boc pe probleme de securitate energetica! În vârstă de 45 de ani, Adrian Vevera a cunoscut o evoluţie discretă, dar extrem de spectaculoasă, ajungând în prezent, prin prisma funcţiilor şi calificărilor atribuite, unul dintre oamenii cheie din sistemul energetic românesc. Fost ofiţer şi probabil actualul?..ofiţer DGIPI, Vevera a fost numit consilierul lui Bocîn 3 iulie 2009 la recomandarea socrului său – Tudor Ştefănie, primarul din Turda, unul din oamenii cheie ai lui Emil Boc şi “naşul” lui Radu Bica, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, arestat în noiembrie şi condamnat la 5 ani de puşcărie pentru luare de mită. Peste noapte, Florina Vevera (fosta Ştefănie), devine consilier al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului…

Vevera devine ulterior şi consilier al ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Din 28 martie 2011, pleacă de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, condusă actualmente de celebrul deja Cristian Laţcău împreună cu partenerul şi amicul său Dumitru Zurbagiu (celebru datorită scandalului deconspirărilor stupide ale ofiţerilor din Doi şi-un Sfert de la Tribunalul Bucureşti în 2007 şi finul lui Adrian Vevera) a primit atribuţii în „domeniul securităţii energetice naţionale, precum şi atribuţii de coordonare a activităţilor privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice”, iar de pe 12 mai 2011 este devine coordonator al Grupului de lucru interdepartamental pe probleme de securitate energetică regională din cabinetul Boc. Vevera devine astfel unul dintre demnitarii cu înaltă răspundere în domeniul energiei şi securităţii naţionale şi având recomandările socrului şi amicului acestuia – Emil Boc – este numit la începutul anului preşedintele Consiliului de Administraţie la Transelectrica pentru a “superviza” vânzarea pachetului de 15% din acţiuni. Aşa cum la Cluj, Radu Bica l-a avut ca “naş” pe Tudor Ştefănie, la fel şi Vevera a primit binecuvântarea şi semnătura (posibil ştampila confecţionată de băieţii deştepţi din Cluj, cu semnatura lui Boc la purtător) lui Emil Boc – vom reveni cu multe amanunte pe subiectul ştampilei!

Rareş Rusu

În urmă cu patru ani, când Rareş Rusu era consilier judeţean, firma la care era acţionar, SC Tes Group, a încheiat un contract cu Aeroportul Cluj-Napoca, o instituţie în subordinea CJ Cluj. SC Tes a vândut o serie de echipamente pentru reducerea consumul de energie electrică la corpurile de iluminat instalate pe aeroportul clujean. Aceeaşi firmă a mai câştigat în august 2006 o licitaţie organizată de Ministerul Transporturilor pentru optimizarea consumului de energie în staţiile de cale ferată Cluj, Oradea şi Dej. Rareş Rusu a fost consilier judeţean al PD. El a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD Cluj şi unul dintre oamenii politici tineri ai PDL-ului. Rusu a fost şeful de cabinet al Adriean Videanu în vremea când acesta era vicepremier, iar apoi a fost numit în aceeaşi poziţie pentru George Seculici. Rusu a lucrat şi pentru Vasile Blaga. Acesta a plecat din fucţiile deţinute la Bucureşti în urma scandalului de spionaj Stamen Stancev. De asemenea, Rares Rusu mai este amintit şi în declaraţiile martorilor audiaţi în scandalul sexual “Nana Club”. În rechizitoriul întocmit pentru acuzarea patroanei clubului, Natalia Strechi, se arată faptul că unul din automobilele care erau parcate destul de des în faţa acestui local se afla şi un Mercedes CJ 101, o maşină care a fost cumpărată în leasing de actualul director al Transelectrica Cluj, Rareş Rusu. El este fiul generalului Stoian Rusu, fostul şef al Miliţiei Cluj şi, ulterior, fostul prim-şef al Doi şi’un Sfert.

Arthur Roland El Hayes

Şeful SC Electrica Transilvania Nord, Arthur Roland El Hayes, căruia i-a fost frică să spună câţi waţi are megawattul, a fost susţinut de PDL. Arthur Roland El Hayes (28 de ani) a fost numit fără concurs de Consiliul de Administraţie al societăţii în funcţia de director general, deşi nu are studii sau experienţă în domeniul energetic.

SC Electrica Furnizare Transilvania Nord, companie de stat cu sediul la Cluj-Napoca, are, din 10 august 2010, un nou director general, pe Arthur Roland El Hayes, membru PDL şi consilier local în oraşul de sub Feleac. Acesta s-a făcut remarcat când, întrebat fiind de reporteri câţi waţi are un megawatt, a declarat că pentru a răspunde la această întrebare trebuie să „întrebe la Bucureşti”. Răspunsul corect la întrebare era cât se poate de simplu: un megawatt are un milion de waţi. Arthur Roland El Hayes a cerut însă lista de întrebări la care reporterul a solicitat răspunsuri pentru a o prezenta biroului mass-media al instituţiei.

Şef peste 370 de specialişti

Deşi El Hayes nu are niciun fel de competenţe în domeniul energetic, el va coordona 370 de specialişti în domeniu, răspândiţi în şase judeţe – Cluj, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. „A fost numit în locul fostului director Dorin Costea, care a plecat din instituţie, prin demisie, la 1 iulie 2010″, a spus Celina Frâncu, purtătorul de cuvânt al SC Electrica Furnizare Transilvania Nord. Numirea a fost făcută de Consiliul de Administraţie al companiei.

A lucrat ca ospătar

Portivit CV-ului său, El Hayes Arthur Roland a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj, în anul 2005. În timpul facultăţii, a lucrat ca ospătar, recepţioner şi referent marketing. Înainte de a deveni director general al Electrica Furnizare Electrica Nord a fost aproape un an director comercial la aceeaşi societate. Este membru PD-L şi consilier local, în acelaşi timp. Are naţionalitatea română, iar tatăl său este sirian.

Alin Ardelean

Un alt personaj al afacerilor cu energie din Cluj este fiul lui Virgil Ardelean, Alin. Tânărul Ardelean deţine 25% dintre acţiunile SC Ten Transilvania Energy, care face parte din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, un fel de club al “băieţilor deştepţi”. De asemenea, directorii acestei firme sunt persoane foarte bine înfipte în afacerile cu acest profil. Rareş Cristian Criste este unul dintre cele mai suspuse personaje din domeniul afacerilor cu energie electrică, la fel ca şi directorul SC Ten Transilvania Energy, Sorin Piciu. De asemenea, Ardelean a fost asociat în firma Energon GET GAS&Emissions Trading, care este deţinută de acţionarul majoritar Energon Holding Delft B.V, o firmă olandeză. Şi în această filială a olandezilor, acelaşi Rareş Criste este administrator. După o perioadă, Ardelean şi-a vândut acţiunile lui Criste. Rareş Criste. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

O încrengătură ciudată, oameni din servicii secrete, anonimi lipsiţi de calificare profesională şi politicieni se intersectează în zonele energetice “înalte” contribuind în mod dezastruos la căpuşarea sistemului energetic al României şi la creşterea extrem de împovărătoare a facturii la energie pentru milioanele de români şi nu în ultimă instanţă la discreditarea procesului de vânzare a pachetului de acţiuni Translectrica!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.