Emil Constantinescu, la Summit-ul Consiliului European de la Riga

Cu ocazia Summit-ului Consiliului European de la Riga din 21-22 mai 2015 consacrat Parteneriatului Estic, la invitaţia preşedintelui şi a primului ministru din Letonia, s-a desfăşurat o conferinţă a liderilor democraţi din Uniunea Europeană şi din ţările vecine cu tema European Neighbourhood . Iniţiativa organizării acestei conferinţe a aparţinut fostului preşedinte a Letoniei (1999-2007), Vaira Vike-Freiberga, chairman Club de Madrid, Nijami Ganjavi International Center şi lui Vladis Zatlers, preşedintele Letoniei 2007-2011.

Ţările de la graniţa Uniunii Europene au fost reprezentate de Emil Constantinescu, preşedintele României 1996-2000, Danilo Turk, preşedintele Sloveniei 2007-2012, Petar Stoyanov, preşedintele Bulgariei 1997-2002 şi Iveta Radicova, prim ministru al Slovaciei 2010-2012. Ţările vecine U.E. au fost reprezentate de Viktor Yushchenko, preşedintele Ucrainei 2005-2010, Boris Tadic, preşedintele Serbiei 2004-2012, Rexhep Meidani, preşedintele Albaniei 1997-2002 şi Zlatko Lagumdzija, primul ministru al Bosniei şi Hezegovinei 2001-2002.

Participanţii la conferinţă au fost primiţi la Palatul prezidenţial marţi 19 mai, de preşedintele Letoniei Andris Berzins şi la sediul Guvernului de primul ministru Laimdota Straujuma.

În cadrul acestor discuţii, foştii preşedinţi şi prim miniştri au împărtăşit experienţa lor în managementul unor situaţii de criză în perioada tranziţiei post-comuniste şi a integrării sau asocierii la Uniunea Europeană.

În cadrul conferinţei din 20 mai 2015, preşedintele Constantinescu a prezentat discursul „Europa, între speranţe şi anxietăţi” şi a expus în cadrul unui panel contribuţia României la realizarea unui climat de pace şi stabilitate în Europa Centrală şi în Balcani.

La finalul conferinţei, s-a trimis o scrisoare deschisă către Summit-ul Parteneriatului Estic şi un text semnat de foştii lideri din Europa de Sud-Est privind poziţia preşedinţilor şi primilor miniştri participanţi la conferinţă privind construcţia unor relaţii de cooperare stabile între Uniunea Europeană şi ţările vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.