Eminențele cenușii de la Casa Albă și Kremlin

Ultranaționalistul rus Aleksandr Dughin, unul dintre reprezentanții curentului eurasianist îmbrățișat acum la Kremlin, a fost numit „Rasputin al lui Putin“ de către site-ul american Breitbart, atunci când era condus de Steve Bannon, cel care acum este consilierul pe probleme de strategie al președintelui Donald Trump, eminența cenușie de la Casa Albă.

Într-atât de influent este Bannon la Casa Albă, încât președintele Trump l-a numit membru în Consiliul Național de Securitate. „Ar fi ca și cum Putin l-ar numi pe Aleksandr Dughin în consiliul lui de securitate și le-ar spune șefilor FSB și Statului Major al Armatei că vor fi chemați doar când va fi nevoie de ei“, a scris Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova în primul mandat al președintelui Barack Obama. Dughin a fost încântat de alegerea lui Donald Trump. „A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea“, a scris el la învestirea noului președinte.

Eurasianismul și dreapta alternativă

Cum pot fi influențate relațiile dintre cele mai mari două puteri ale lumii de către ultranaționalistul și rascolnicul Dughin, fiul unui general sovietic, adeptul dreptei alternative (alt-right), și fostul bancher de la Goldman Sachs Steve Bannon? Cei doi nu s-au întâlnit niciodată, însă viziunile lor se întrepătrund, iar Bannon a evocat nu o dată viziunea lui Dughin și s-a pronunțat în favoarea naționaliștilor care „își doresc suveranitatea țărilor lor“. În plus, Dughin și Bannon și-au creat instrumente similare de propagandă: Bannon a patronat site-ul Breitbart, în timp ce Dughin este redactorul-șef al televiziunii ruse Țarigrad TV, cu un public de 20 de milioane de telespectatori. Deloc întâmplător, televiziunea lui Dughin a fost singura din Rusia care a difuzat discursul rostit la Moscova în 2016 de Carter Page, un personaj obscur, socotit emisarul lui Donald Trump.

Doi oameni care vor să schimbe istoria

Criticii președintelui american se tem de influența lui Bannon asupra lui Donald Trump și mai cu seamă de faptul că „Bannon este apărătorul «dreptei credințe». El nu este la Casa Albă nici pentru bani, nici pentru putere, ci pentru a schimba istoria“, după cum scrie revista Time. În plus, Bannon deține poate cel mai dorit lucru la Washington DC – intrare liberă la orice oră în Biroul Oval. „Trump și Bannon s-au întâlnit înainte de alegeri și au stabilit lista cu ce vor să facă după preluarea puterii. Trump este cel care decide măsurile prioritare, însă Bannon a fost suficient de inteligent cât să-i traseze lista“, a spus, sub protecția anonimatului, un oficial de la Casa Albă. La fel ca Bannon, Dughin este și el temut în Rusia. „Este un filozof strălucit, însă strălucirea și nebunia sunt foarte apropiate“, spune Serghei Markov, unul dintre consilierii lui Putin, citat de Chicago Tribune.

Mâna dreaptă a lui Putin

Aleksandr Dughin are aceeași putere și influență la Kremlin? Generalul Islamil Hakki Pekin, fost șef al spionajului militar turc, este absolut convins. El a relatat presei că Dughin a avut un rol central în restabilirea relațiilor ruso-turce după doborârea avionului militar rus, în toamna anului 2015. În decembrie 2015, Dughin a aranjat pentru Pekin și alți ofițeri turci o serie de întâlniri cu generali ruși și cu Constantin Malofeev, un oligarh apropiat de Biserica Ortodoxă Rusă, prezentat de Dughin drept „mâna dreaptă a lui Putin“. „Am știut că ce vom spune va ajunge direct la Putin“, a spus generalul turc. Au urmat alte vizite similare la Moscova, în care Dughin a sugerat Ankarei măsurile pe care trebuie să le ia pentru reluarea relațiilor economice și diplomatice, ceea ce s-a întâmplat în iunie 2016. Extrem de interesant este că generalul Pekin spune că Dughin a avertizat regimul Erdogan de pregătirea unui lovituri de stat și că în timpul puciului eșuat din Turcia, din iulie 2016, Dughin se afla chiar la Ankara. „A fost o încercare a administrației americane pe picior de plecare și a globaliștilor de a sabota apropierea dintre Rusia și Turcia“, a explicat atunci Dughin.

Războaiele lui Dughin și Bannon

Acum, Turcia și Rusia cooperează militar în Siria pentru distrugerea organizației Stat Islamic, urmărind însă și obiective distincte, precum combaterea milițiilor kurde susținute de Statele Unite. Cu Steve Bannon la Casa Albă, SUA semnalează că își doresc o cooperare similară cu Rusia în Orientul Mijlociu. Pentru moment, războaiele lui Dughin și Bannon par să aibă aceeași țintă. Steve Bannon și-a expus limpede viziunea sa asupra evoluției Americii, una ciclică, care se repetă la interval de 80 de ani și se încheie cu un mare conflict, distrugerea și reconstruirea instituțiilor. Pentru Bannon este limpede că va urma marele conflict care va permite reformarea SUA.

După alegerea lui Donald Trump, Aleksandr Dughin proclama de la Moscova încetarea antiamericanismului. „Sub Trump, America nu numai că nu este un inamic, ci un potențial aliat“, a spus Dughin. Cu un Steve Bannon care sprijină naționalismele, Dughin se concentrează acum pe Europa, unde susține mișcările antisistem din marile state ale UE. Unde vor duce războaiele lui Dughin și Bannon? Pentru moment, generalul turc Ismail Pekin scrie că Turcia va fi în curând scena unui mare război pus la cale de „manipulatorii Orientului Mijlociu“ și că are nevoie de o alianță puternică cu Rusia și Iranul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.