Eminescu și Lipatti, la Sala Radio

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora“ – Sala Radio din București, va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100“, susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Matei Rogoz.

Pianist recunoscut internațional, Matei Rogoz a început acum 20 de ani să urmeze mai multe cursuri de perfecționare, la Școala Normală de Muzică din Paris, cu Françoise Thinat, apoi la „Mozarteum“ din Salzburg, unde a frecventat cursurile de măiestrie susținute de pianistul Boris Bloch. A susținut recitaluri în București, Viena, Paris și în alte orașe din Franța. Doctor în muzică, interpret aplaudat pe mari scene europene, dar și peste Ocean, în Statele Unite ale Americii și Cuba, Matei Rogoz este un pianist și profesor de pian de excepție, stabilit în Franța. „Concertul pe care urmează să-l interpretez, și anume «Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră», de Liszt, face parte din cele șapte lucrări concertante înregistrate de către Lipatti. Seara de 15 ianuarie fiind dedicată și memoriei lui Lipatti, era absolut obligatoriu ca lucrarea concertantă aleasă să figureze în seria de șapte concerte. Este o capodoperă a muzicii universale“, povestește pianistul.
În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, actorul Ion Caramitru va recita din creațiile lui Mihai Eminescu. „Eminescu suportă foarte bine muzica de calitate. El nu trebuie acompaniat, ci trebuie comentat prin muzică. În funcție de momentele muzicale, voi alege ce voi recita, voi fi inspirat de muzica lui Lipatti. Probabil voi alege două proze și două poezii mai lungi de Eminescu. Sunt foarte spontan. Voi fi reactiv și inspirat de muzica pe care o voi auzi înainte“, spune Ion Caramitru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.