Emiratele Arabe Unite înfiinţează ministerul Fericirii

Şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktum, prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, a anunţat, zilele trecute, pe contul său de Twitter, o importantă remaniere ministerială, în cadrul căreia viitorul guvern va cuprinde, între altele, un minister al Toleranţei şi un altul al Fericirii, anunţă Francetv.info.

Ştirea de mai sus nu poate şoca, dat fiind că, aşa cum se ştie, Emiratele Arabe Unite nu se dau în lături de la nimic pentru a se racorda la structurile şi valorile unei societăţi foarte dezvoltate. În vreme ce, în Dubai, capitala statului, are loc întâlnirea la cel mai înalt nivel a guvernelor – World Governement Summit – ce dezbate problemele inovaţiilor şi viitorul omenirii, şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktum, prim-ministrul Emiratelor, a anunţat în avanpremieră formarea unui nou guvern cu „mai puţine ministere şi mai mulţi miniştri, pentru o strategie mai performantă”.

Schimbarea este cuvântul cheie al guvernatorului Dubaiului, care, concomitent, este şi premier al Emiratelor. El are în vedere fuzionarea mai multor ministere, privatizarea unei mari părţi a serviciilor publice şi crearea unui minister al Toleranţei pentru promovarea acestei valori în societate. Dar cel mai surprinzător eveniment îl reprezintă, evident, crearea unui minister al Fericirii, ce are ca misiune „armonizarea tuturor proiectelor guvernului în vederea asigurării fericirii societăţii”. Cum se poate deduce lesne, într-o federaţie compusă din şapte emirate ce au uriaşe resurse ale solului şi subsolului, este vorba de componenta materială a fericirii, bunăstarea şi prosperitatea cetăţenilor unui stat în care PIB-ul nominal pe locuitor era, în 2013, de 63.181 dolari pe locuitor, pe locul 7 în lume.

Concomitent cu aceste inovaţii, demnitarul din Emirate a precizat că, fiind un guvern al viitorului, el va miza îndeosebi pe tineri. Astfel, viitorul minister al Tineretului va fi condus de un tânăr de cel puţin 25 de ani. În acest sens, a fost lansat deja un casting, premierul cerând universităţilor din ţară ca fiecare să desemneze câte trei dintre persoanele ce şi-au terminat sudiile pentru a candida la portofoliul respectiv.

Update

Între timp s-a anunţat componenţa guvernului remaniat, în care portofoliul noului minister al Fericirii a fost încredinţat unei femei. Este vorba de Uhud Al-Rumi, care era directoare generală la preşedinţia consiliului de miniştri, post pe care-l va păstra şi în noul context. Ziarul „Le Monde” şi agenţia France Presse comentează că, în acest fel, Emiratele merg pe urmele statului Bhutan, regat din Asia, devenit celebru după ce a lansat o filosofie economică bazată pe „fericirea naţională brută”, şi nu pe tradiţionalul Produs Intern Brut. La ministerul Tineretului a fost numită tot o femeie, care are 22 de ani şi este licenţiată la Oxford. Chemma Al-Mazroui, cum se numeşte ea, este cea de a 8-a femeie care face parte din guvern, cinci dintre ele primind pentru prima oară un portofoliu. În fine, Lubna Al-Qassim, fosta titulară la ministerul Cooperării Internaţionale şi Dezvoltării, a preluat ministerul nou creat al Toleranţei. Federaţia Emiratelor Arabe Unite, creată în 1971, are un guvern cu o medie de vârstă de 38 de ani. Emiratele, ai căror locuitori sunt străini în proporţie de 90%, vor să promoveze o politică de toleranţă zero faţă de islamişti. Aliată apropiată a SUA şi Franţei, federaţia celor şapte emirate nu a fost afectată de tulburări politice şi militare de genul celor care au făcut ravagii în alte state din zonă de cinci ani în cadrul aşa-numitei „primăveri arabe”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.