Emisiune înregistrată prezentată ca fiind în direct

Cotidianul.rodezvăluia că emisiunea “Q&A” din 17 mai nu a fost în direct. Estimam că înregistrarea s-a efectuat fie pe 13, fie pe 14 mai. Antena 3 a recunoscut într-o replică faptul că emisiunea a fost înregistrată (13 şi 15 mai), dar a făcut-o pentru a apăra un sondaj CSCI. Cu această ocazie am descoperit şi alte „probleme”.

Să păcălim poporul cu televizorul

Deci, lucrurile sunt clare. Şi PR-ul Antenei 3 a recunoscut că emisiunea “Q&A” difuzată duminică 17 mai a fost înregistrată. Foarte ciudat însă, atât pe parcursul primei părţi a emisiunii, cât şi în partea a doua, moderatoarea a afirmat cu subiet şi predicat că emisiunea este în direct. Două extrase din emisiune:

  1. Alessandra Stoicescu: Vedem şi continuăm discuţia imediat după o scurtă pauză cu Gabriela Szabo, Gabriela Firea şi Mircea Badea, ne întoarcem în câteva clipe. Ne-am întors în direct. Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, este alături de noi, Gabriela Firea şi Mircea Badea.
  2. Alessandra Stoicescu: Am revenit în direct, doamnelor şi domnilor. Vă spuneam că vom avea în continuare chestiuni extrem de importante şi în premieră aici la emisiunea „Q&A”. Îi mulţumesc domnului profesor Bogdan Teodorescu că este alături de mine.

Se impune de la sine o întrebare: Oare de ce a încercat moderatoarea să păcălească telespectatorii?

Sondajul CSCI a fost „programat”

Partea I a emisiunii „Q&A” difuzate pe 17 mai a fost deci înregistrată pe 13 mai. În finalul emisiunii, moderatoarea face legătura cu partea a doua a emisiunii (cea despre care Antena 3 susţine că a fost înregistrată pe 15 mai – n.a.). Cum sună formularea:

Alessandra Stoicescu: „Baftă multă şi vă urez succes din tot sufletul. Mulţumesc pentru prezenţă. Luăm o scurtă pauză de publicitate. Ne întoarcem în foarte scurt timp, aşa că rămâneţi alături de noi. Profesorul Bogdan Teodorescu ne aduce în exclusivitate câteva variante de lucru interesante dintr-un sondaj de ultimă oră”.

După cum se ştie, în documentele CSCI se precizează că interviurile telefonice (pentru sondajul care a fost dat publicităţii duminică 17 mai) au fost efectuate între 12 şi 14 mai. Din formularea moderatoarei reiese foarte clar că pe data de 13 mai ştia de sondaj, ceea ce presupune clar că Antena 3 a fost informată de coordonatorii casei de sondare despre faptul că este un sondaj în lucru şi s-a stabilit ca el să fie prezentat de acest post de televiziune.

Legat de analiza făcută sondajului, repetăm, moderatoarea nu a menţionat că CSCI este „un proiect iniţiat şi susţinut de Fundaţia Multimedia pentru democraţie locală”, că respectiva fundaţie îl are preşedinte de onoare pe… Bogdan Teodorescu şi director executiv pe Dan Sultănescu, amândoi consilieri/consultanţi ai premierului Victor Ponta.

Sondajele „celorlalţi” sunt aranjate

Coincidenţă, tot pe 13 mai, de această dată în emisiunea „100 de minute”, care are acelaşi moderator ca şi emisiunea „Q&A”, s-a discutat şi despre un sondaj comandat de Traian Băsescu. Şi, evident, sondajul a fost catalogat ca fiind unul aranjat. Redăm două pasaje din discuţie:

Alessandra Stoicescu… Ce înţelegem de aici este că preşedintele şi preşedinţia comandă sondaje pentru PMP în care să iasă PMP bine. Domnule Mugur Ciuvică, la cât se poate de mult.

Mugur Ciuvică: …este tot arsenalul ăsta de campanie electorală, este folosit de Traian Băsescu, nu numai cu tricouri, cu chestii din-astea şi cu reuniuni de-astea unde se mai duce el prin ţară ca să-l huiduie lumea foarte tare, dar şi sondaje aranjate face şi i-a comandat un sondaj pe care l-am plătit noi, cetăţenii contribuabili şi a comandat ca să salte pe doamna Elena Udrea. În sondajul ăsta era Elena Udrea peste PDL, adică gata!

Deci există şi sondaje „aranjate”. Când le fac „ceilalţi”. Oare sondajul CSCI a fost unul corect?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.