Emmanuel Macron – scenariul perfect al bancherilor

Bursele europene exultă după anunțarea rezultatului primului tur al prezidențialelor din Franța. Principalul indice bursier din Franța a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Începând de la referendumul pentru Brexit, din iunie 2016, trecând prin șocul alegerii lui Donald Trump, piețele au trăit cu spaima ascensiunii populismului, care acum pare să pălească, scrie ABC News. În Franța, primele care au beneficiat de „efectul Macron“ au fost băncile: acțiunile Société Générale și Credit Agricole au crescut brusc cu 10%. „Este scenariul la care visau piețele“, spune unul dintre analiștii de la Deutsche Bank, citat de Bloomberg.

Pentru euro și obligațiunile emise de statele euro pentru finanțarea datoriilor, lucrurile stau la fel de bine. Într-adevăr, opt dintre cei 11 prezidențiabili își propuneau renegocierea tratatelor europene. A câștigat însă Macron, „candidatul cel mai favorabil construcției europene“, arată societatea Candriam, specializată în gestionarea activelor. Analiștii de la Deutsche Bank, de la Citigroup și Goldman Sachs explică situația prin „prima de risc politic“ pe care a impus-o „scenariului cu Jean-Luc Melenchon și Marine Le Pen în turul final, mai dramatic pentru zona euro și pentru întreaga lume decât Brexit sau Donald Trump“.

Băncile răsuflă ușurate. Atât candidatul stângii radicale, Melenchon, cât și cel al dreptei republicane, François Fillon, precum și Marine Le Pen doreau o separare a activităților bancare (depozite și investiții). În plus, candidatul socialist Benoît Hamon dorea o taxă de 5 miliarde de euro pentru „superprofiturile“ băncilor franceze. Le Pen sugerase în campanie că și statul francez ar trebui să devină proprietarul unei mari bănci. Însă victoria a fost a lui Macron, candidatul care a câștigat primul milion lucrând pentru Banca Rothschild&Cie, numit de rivalii săi „candidatul băncilor“. Care este însă poziția lui? „Știu că tuturor le place să vorbească despre bănci, însă până acum nu am găsit niciun mijloc mai bun pentru a finanța economia“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.