Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor confrunta în turul doi

Update: Au fost date publicității rezultatele oficiale definitive – vezi aici.

Update: Premierul socialist al Franței, Bernard Cazeneuve, îl susține total pe centristul Macron în turul decisv al prezidențialelor, în fața Marinei Le Pen. ”Fac un apel solemn pentru toți cei care cred în Republica Franceză să voteze cu Emmanuel Macron, pentru a câștiga în fața Frontului Național, care vrea să arunce Franta înapoi în timp”.

Update: Frontul Național îi curtează pe alegătorii lui Francois Fillon, candidatul dreptei republicane. Vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot, a declarat imediat după anunțarea rezultatelor: ”Lansez un apel pentru toți alegătorii, bineînțeles și celor care l-au ales pe Fillon și care au senzația că în primul tur le-am furat alegerile”. El a făcut apel la ”patriotism la toate nivelurile”. Potrivit unui sondaj realizat de Kantar Sofres-Onepoint, Macron și Le Pen se află la egalitate, cu câte 23% din voturi.

Update: Candidatul socialist Benoit Hamon a fost primul care a cerut electoratului său să voteze în cel de al doilea tur pentru candidatul Emmanuel Macron, împotriva extremei drepte, reprezentată de Marine Le Pen. Si fostul premier de dreapta Jean-Pierre Raffarin (2002-2005) a făcut apel pentru un front împotriva lui Le Pen. ”Este o situație neplăcută. Dar astăzi este momentul să ne unim în spatele lui Emmanuel Macron”, a spus Raffarin.

Emanuel Macron, 39 de ani, fostul ministru al Economiei, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Franta, obținând 23,7% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos-Sopra Steria pentru Le Monde, France Televisions și Radio France. Macron o va înfrunta în turul decisiv pe lidera Frontului Național, Marine Le Pen, care a obținut 21,7% din voturi.

Locul al treilea îi revine lui Francois Fillon, candidatul Republicanilor și favoritul absolut al alegerilor până la începutul acestui an, când un scandal legat de angajarea fictivă a membrilor familiei pe bani publici l-a ingropat politic. Fostul premier gaullist a obținut 19,5% din voturi. El împarte al treilea loc cu candidatul mișcării ”Franța Nesupusă”, socialistul radical Jean-Luc Melenchon (19,5%). Pe poziția a patra s-a clasat candidatul Partidului Socialist, Benoit Hamon, cu 6,2%. Este perntru prima dată în cea de a Cincea Republică când președintele în exercițiu nu candidează pentru al doilea mandat, a fost decizia lui Francois Hollande, în locul căruia a candidat Hamon. ”Faptul ca extremă dreaptă a câștigat în fața stângii în Franța reprezintă nu doar o victorie electorală, ci și una morală”, a declarat Hamon după anunțarea rezultatelor.

Pe poziția a cincea se află deputatul Nicolas Dupont-Aignan, un fost membru al actualilor Republicani care a devenit independent și a creat miscarea ”Sus Franța” pentru a candida la președinție.

Urmează deputatul independent Jean-Lassalle, un fost centrist trecut în tabăra fostului președinte Nicolas Sarkozy.
Pata de culoare a prezidențialelor, muncitorul Philippe Poutou, a obținut 1,2% din voturi, mai mult decât cei care se recomadau drept tehnocrați pricepuți, precum Jacques Cheminade sau Francois Asselineau.

Este pentru prima dată când niciunul dintre partidele tradiționale (Socialiștii și Republicanii) nu au un candidat în turul decisiv al alegerilor. Aici se vor înfrunta naționalista Le Pen și Macron, liderul unei mișcări create în urmă cu un an, ”En Marche!”, o formațiune de unică folosință care gravitează exclusiv în jurul personalității sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.