Enescu, premieră londoneză

Premiera londoneză a Simfoniei a IV-a enesciene, orchestrată de Pascal Bentoiu, este evenimentul românesc al acestui sfârșit de săptămână în capitala Marii Britanii. Institutul Cultural Român din Londra a organizat pe parcursul lunii aprilie mai multe evenimente dedicate uneia dintre figurile tutelare ale scenei muzicale românești postbelice – compozitorul, muzicologul și mentorul Pascal Bentoiu, care ne-a părăsit în luna februarie a anului trecut, la vârsta de 88 de ani, se arată într-un comunicat al institutului: „În 29 aprilie, aceasta lună specială se încheie cu un concert care probează statutul său de principal continuator al operei lui George Enescu. În sala de concerte St James’s, amenajată într-o veche biserică din selecta zonă centrală Sussex Gardens – Paddington, sub bagheta tânărului și energicului Samuel Draper, Oberon Symphony Orchestra va interpreta, în premieră britanică, Simfonia a IV-a enesciană, lucrare pe care marele compozitor nu a reușit să o termine şi care a fost orchestrată magistral de Bentoiu“.

Înregistrarea live a concertului va fi difuzată la Radio Clasic România, ca parte a parteneriatului de curând lansat pentru difuzarea evenimentelor muzicale organizate de către ICR Londra, dar și pe mai multe posturi britanice. Programul concertului mai cuprinde lucrări de Mahler, Schubert şi Bartók. În largul vestibul al bisericii, melomanii vor fi întâmpinați de expoziția de fotografie „Pascal Bentoiu – viaţa şi opera“, curatoriată de Irina Niţu, cu un design realizat de Horia Niţu şi produsă de Muzeul Naţional „George Enescu“ din Bucureşti. Dirijorul Samuel Draper s-a născut la Londra şi a studiat medicina şi orga la Oxford, devenind ulterior din ce în ce mai pasionat de muzică. Între 2005 şi 2006 a fost dirijor al Filarmonicii Universității Oxford, după care a fondat Oxford Simfonia Eroica, orchestră cu care a susținut o serie de concerte, în principal cu lucrări de Beethoven. După terminarea studiilor de medicină, Samuel Draper a îmbrăţişat definitiv cariera muzicală, studiind la Royal College of Music din Londra cu Robin O’Neill şi Peter Stark. A fost dirijor-asistent al cunoscuților dirijori Esa-Pekka Salonen, Vladimir Jurowski şi John Wilson, după care a întemeiat Oberon Symphony Orchestra, cu care a realizat premierele britanice ale mai multor capodopere uitate. Programarea Simfoniei a IV-a de George Enescu se înscrie în acest efort recuperator.

Pascal Bentoiu s-a născut la Bucureşti, pe 22 aprilie 1927. A studiat în particular vioara, cu Vasile Filip, pianul cu Teophil Demetriescu, contrapunctul, compoziţie şi armonie, cu vestitul Mihai Jora, al cărui discipol favorit a şi devenit. La sfârşitul anilor ’40, după venirea comuniștilor la putere, Pascal Bentoiu a fost dat afară de la Universitate şi condamnat la trei ani de muncă silnică. În timpul perioadei comuniste, Bentoiu a preferat să se plaseze într-un con de umbră, a refuzat să devină membru de partid şi şi-a dedicat întreaga existenţă muzicii. Opera sa impresionantă cuprinde 8 simfonii, 4 poeme simfonice, 4 concerte pentru pian, vioară şi violoncel, 3 opere, 6 cvartete de coarde, două sonate, 30 de cântece, 21 de compoziţii speciale pentru teatru şi 6 cărţi, printre care lucrarea de referinţă „Capodopere enesciene“. Pascal Bentoiu şi-a dedicat 10 ani din carieră terminând lucrări enesciene rămase nefinalizate: Simfoniile a IV-a şi a V-a, Poemul simfonic „Isis“ şi ciclul de cântece „Clément Marot“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.