Engleza nu mai poate fi limbă oficiala in UE

La finalul săptămânii trecute, negociatorul şef din partea UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a sugerat că negocierile cu oficialii englezi vor avea loc în limba franceză. Cancelarul german Angela Merkel nu a criticat deloc această poziţie, ba chiar a spus că este firesc ca Barnier sa vorbească în limba franceză. Problema, scrie presa europeană, este însă că, spre deosebire de diplomaţii trimişi la Bruxelles, miniştrii britanici nu ştiu limba franceză.

Aluziile lui Michel Barnier pot fi trecute în categoria micilor şicane diplomatice, însă ceea ce a spus despre limba engleză şefa comisiei constituţionale din Parlamentul European, pare să fie mai grav.

Limba engleză nu va mai fi una dintre limbile oficiale ale UE după ce Marea Britanie vă părăsi Uniunea, a avertizat luni eurodeputata poloneză Danuta Hubner.

Acum, UE are 24 de limbi oficiale, iar engleza este dintre ele pentru că a fost înregistrată astfel de către Marea Britanie, în momentul aderării – 1973. Nicio altă ţară în care se vorbeşte limba engleză în mod curent nu a înregistrat această limbă, deoarece la data aderării acestor ţări engleza era deja limbă oficială. Este vorba despre Irlanda şi Malta, care în momentul aderării au înregistrat limbile irlandeză şi malteză.

“Dacă nu avem Marea Britanie, atunci nu vom avea nici limba engleza”, a spus Danuta Hubner, citată de Politico.eu.

Problema este că acum engleza este cea mai folosită limbă de lucru în instituţiile europene. Dacă este ca engleza să rămână limbă oficială, atunci statele care vor fi rămas în UE după momentul concretizării Brexitului vor trebui să schimbe regulamentul european referitor la limbile oficiale. Acest regulament a fost redactat în 1958 în limba franceză, iar în această versiune originală permite o interpretare care ar oferi Maltei sau Irlandei şansa să aibă mai mult de o limbă oficială (adică ar permite înregistrarea englezei cu acest statut). Ironia face că versiunea în engleză a acestui regulament nu pare să permită acest lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.