Episcop de la Muntele Athos, arestat şi acuzat de fraudă

Episopul Efraim, care conduce mănăstirea Vatopedi, de la muntele Athos, a fost arestat de procurorii greci, fiind acuzat de fraudă şi deturnare de fonduri în cadrul unui schimb de terenuri cu statul elen. Guvernul ar fi pierdut 100 de milioane de euro în urma acestui schimb. Episcopul, în vârstă de 56 de ani, a ajuns la Atena după ce medicii şi-au dat acordul, acesta suferind de o afecţiune pasageră.

Efraim neagă orice implicare în tranzacţiile frauduloase. Călugării ortodocşi s-au mobilizat şi s-au adunat în faţa arestului, cerând eliberarea lui Efraim. Arhiepiscopul Atenei, Ieronymos, primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei, a declarat că are încredere în justiţia greacă, însă s-a arătat nemulţumit că arestarea a intervenit în timpul sărbătorilor de iarnă.

Biserica Ortodoxă Rusă a protestat faţă de decizia autorităţilor elene de a-l aresta pe părintele Efraim chiar în Ajunul Crăciunului, după cum arată secretarul departamentului sinodal pentru relaţiile interbisericeşti, Igor Ikimciuk.

„Oamenii se tot întreabă de ce Efraim este ţapul ispăşitor”, spune episcopul de Salonic, atât timp cât în dosar sunt implicate 32 de persoane. Episcopul declară însă că Sfântul Sinod nu trebuie să exprime o poziţie în acest caz, pentru că „biserica este total separată de stat”.

Pe de alta parte insa, Constituţia este scrisă „în numele Sfintei Treimi consubstanţiale şi indivizibile”.

Banii Bisericii continuă să rămână un subiect tabu în Grecia. „Venitul ei este impozabil, dar există două probleme mari, avertiza, in septembrie, profesorul de sociologie a religiilor de la Universitatea egeeană din Rhodos, Polikarpos Karamouzis, citat de publicatia Le Monde. Nu există niciun sistem economic care să-i detalieze adevăratele venituri şi nimeni nu cunoaşte amploarea proprietăţilor sale, pentru că nu există cadastru”.

„Biserica din Grecia este o biserică naţională, explică Polikarpos Karamouzis, ceea ce înseamnă că există o legătură politică între biserică şi stat, care i-a dat privilegiile sale. Rolul său spiritual este strâns legat de rolul său politic, întreţinând o confuzie între credincioşi şi cetăţeni, care este exploatată de politicienii în căutare de voturi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.