Epurările lui Erdogan ating și lumea financiară

Mert Ulker, șeful departamentului de cercetare de la casa de brokeraj Ak Investment, a fost concediat după ce autoritatea de supraveghere i-a retras licența la începutul acestei săptămâni scrie Bloomberg.

În plus, i se va declanșa urmărirea penală pentru că a scris un raport de analiză al impactului tentativei de lovitură de stat asupra sectorului privat din Turcia. I se impută faptul că a insultat președintelem, națiunea și instituțiile sale. Ulker a scris că după eșecul puciului este de așteptat ca președintele Erdogan să-și concetreze încă și mai mult puterea în mâinile sale, cu impact negativ asupra mediului investițional și a plasamentelor externe de capital. El miza pe deprecierea pe mai departe a lirei turcești și scăderea bursei, cu efecte nefavorabile asupra economiei reale.

Ulker este primul exemplu de epurare din sectorul financiar al Turciei. Până în prezent furia regimului Erdogan a costat mii de funcționari, profesori, militari, polițiști, judecători. Aceștia au fost acuzați că au sprijinit lovitura de stat și sunt adepții clericului moderat Fethullah Gulen, dușmanul de moarte al președintelui Erdogan. Mehmet Ali Akben, șeful autorității de reglementare a pieței de capital din Turcia, a afirmat că nu aprobă rapoartele de analiză care tind să deturneze așteptările și să creeze o atmosferă negativă. Documentul instituției pe care o conduce menționează sec faptul că Mert Ulker ar fi eșuat în a-și îndeplini responsabilitățile de serviciu.

Nu există o precizare, în schimb, dacă licența Ak Investment, va fi afectată în vreun fel. Pedepsirea analiștilor mai degrabă dăunează climatului investițional din Turcia, spune Ghanem Nuseibeh, fondator la Londra Cornerstone Global Associates, firmă de consultanță în domeniul riscului. „Dacă acest mediu va persista, Turcia va atinge punctul de unde încrederea în sectorul său financiar și în economia sa se va nărui, pe măsură ce investitorii străini vor fi tot mai îngrijorați”, a declarat Ghanem Nusibeh, fondator la Londra Cornerstone Global Associetes, firmă de consultanță din domeniul riscului.

Nathan Griffiths, care are în administrare 1,1 miliarde dolari pentru NN Investment Partners la Haga, spune că deja ia în calcul că rapoartele de analiză ale industriei financiare din Turcia scad în relevanță de vreme ce nu mai pot face comentarii echilibrate. „Este teribil pentru integritatea comunității de brokeraj din Turcia”, a spus Griffiths, citat de Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.