Erdogan: Ce fac țările europene bogate și puternice?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit miercuri despre un rol al țării sale în căutarea „păcii regionale”, reamintind în fața ONU că Turcia a primit 1,5 milioane de refugiați sirieni și criticând în același timp inerția țărilor europene.

„Turcia a încercat din greu să construiască pacea și prosperitatea în regiune”, a declarat președintele turc, a cărui țară a fost de multe ori acuzată de complezență față de jihadiștii ce luptă în Siria, notează AFP.

„Aș dori să spun că Turcia nu este o țară ce sprijină sau permite terorismul. Turcia de asemenea a suferit de terorism de treizeci de ani”, a spus Erdogan.

„Am primit 1,5 milioane de persoane care au fost nevoite să fugă din Siria. 1,5 milioane de persoane sunt în țara mea și noi le oferim hrană, medicamente, educație”, a insistat Erdogan.

„Dar până acum nu am primit mult sprijin. Ce fac țările europene bogate și puternice? Până în prezent ele nu acordă refugiu decât pentru 130.000 de refugiați sirieni”, a spus acesta cerând de asemenea Națiunilor Unite să dea dovadă de „mai mult curaj”.

Acesta a făcut apoi o adevărată pledoarie pentru țara sa.

„Turcia și-a deschis frontiera kurzilor, Turcia este cea care le-a furnizat ajutor umanitar”, a declarat Erdogan.

„În ultimele cinci zile, numărul refugiaților a depășit 150.000 de persoane”, a adăugat el, în timp ce zeci de mii de sirieni, majoritatea kurzi, au fugit în Turcia odată cu înaintarea jihadiștilor organizației Statul Islamic (SI) în nord-estul Siriei.

„Ne-am deschis ușile evreilor, i-am protejat întotdeauna pe creștini, sunt mândru să spun că Turcia a devenit una dintre țările cele mai generoase din lume”, a mai spus Erdogan.

„Suntem gata să sprijinim pacea regională și internațională indiferent de cost”, a asigurat el.

Ankara s-a arătat până acum reticentă să participe la coaliția internațională condusă de Statele Unite pentru a răspunde militar jihadiștilor SI în Irak și Siria, amintește AFP.

Marți, Erdogan a declarat că Turcia își va aduce „sprijinul necesar”, ce ar putea fi „militar și politic”, dar fără alte detalii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.