Erdogan: Occidentul mai bine își vede de propriile afaceri

Update: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri Uniunii Europene și Statelor Unite „să își vadă de propriile afaceri”, după criticile Occidentului față de măsurile de represiune ale puterii de la Ankara împotriva persoanelor suspectate de legături cu tentativa de lovitură de stat, relatează AFP, DPA și Reuters, citate de Agerpres.

„Unii ne dau lecții. Se declară îngrijorați. Vedeți-vă de propriile afaceri!”, a declarat Erdogan de la palatul prezidențial.

El a criticat Occidentul pentru că nu a arătat solidaritate cu Ankara după puciul eșuat și a spus că țările care își fac griji mai mult pentru soarta autorilor tentativei de lovitură de stat decât pentru democrația din Turcia nu pot fi state prietene.

„Din partea țărilor din UE și a altor state occidentale, niciun reprezentant nu a transmis condoleanțe”, a afirmat Erdogan, precizând că 237 de civili și membri loialiști ai forțelor de securitate și-au pierdut viața. El i-a acuzat pe critici că sunt de partea puciștilor.

Vorbind despre epurarea a mii de funcționari civili acuzați a fi simpatizanți ai lui Fethullah Gülen, predicatorul autoexilat în SUA pe care îl acuză că a pus la cale puciul, Erdogan a declarat că Turcia va concedia câte persoane va fi nevoie.

Presa a relatat anterior că Erdogan, a respins vineri criticile Occidentului împotriva detențiilor în masă după tentativa de lovitură de stat militară eșuată și a afirmat că țările respective ar trebui să laude Turcia pentru înăbușirea puciului, în loc să se situeze de partea puciștilor.

După puciul eșuat, zeci de mii de angajați din diferite domenii au fost suspendați din funcție, reținuți sau sunt anchetați, fiind acuzați că sunt adepți ai clericului Fethullah Gulen, pe care Administrația Erdogan îl consideră vinovat de acest act.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.