Erdogan revendică puterea

Recep Erdogan a revendicat victoria în referendumul de extindere a prerogativelor sale, însă opoziţia contestă rezultatul.

Update: Înalta Comisie Electorală a Turciei a anunțat duminică seara victoria taberei „da” la referendumul pentru modificarea Constituției.

Rezultatele sunt neoficiale, a precizat președintele comisiei, Sadi Guven, într-o conferință de presă la Ankara. Cifrele oficiale vor fi cunoscute doar peste 11-12 zile, a adăugat el.

Preşedintele turc a declarat, duminică seară, că naţiunea şi-a arătat voinţa liberă, iar Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare.

Update: După numărarea a peste 99% din voturi, peste 51% dintre turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale în vederea înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, desfiinţarea funcţiei de premier şi acordarea unor puteri vaste preşedintelui, la referendumul de duminică, arată rezultatele parţiale.

Update: Două partide de opoziţie s-au plâns de un număr de nereguli în consultarea de duminică, inclusiv de o decizie a YSK de a accepta ca valide buletine de vot care nu erau ştampilate.

Update: Premierul turc Binali Yildirim a revendicat duminică victoria la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

“Vom avea întotdeauna puncte de vedere diferite şi soluţii diferite, dar vom onora şi păstra întotdeauna unitatea noastră. Aceasta este forţa democraţiei noastre”, a adăugat premierul, a cărui funcţie va fi desfiinţată în urma referendumului.

“Suntem o singură naţiune, Turcia dând o nouă pagină în istoria sa democratică”, a subliniat el.

“Oameni diferiţi au apărat poziţii diferite în timpul campaniei, dar, în final, oamenii au votat ‘da’ şi au pus capăt discuţiei (…) Acesta este cel mai bun răspuns pe care oamenii noştri puteau să îl dea grupării teroriste din spatele tentativei josnice de lovitură de stat din 15 iulie şi grupărilor străine care încearcă să ne distrugă unitatea cu animozitatea lor”, a precizat şeful Guvernului.

“Nu există perdanţi la acest referendum, numai un învingător: Turcia şi poporul său turc nobil”, a conchis el.

Potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a peste 90% din voturi, aproximativ 53% dintre turci au votat în favoarea modificărilor Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial.

Prezenţa la urne a fost de 86%.

Anterior, analiştii au afirmat că o rată mare de participare pe plan intern i-ar putea dăuna lui Erdogan, deoarece alegătorii de opoziţie nu se mobilizează foarte des pentru scrutinuri, potrivit news.ro.

Cifrele arată că 23.059.407 de turci (52,38%) au votat în favoarea sporirii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce 20.962.850 de alegători (47,62%) au votat împotrivă.

La ora locală 18:45 (15:45 GMT), fuseseră numărate 78,36% din voturile exprimate, a precizat Anadolu.

Reuters remarcă faptul că tabăra care se opune schimbărilor constituționale a câștigat teren în ultimele ore, situându-se în frunte în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, unde însuși președintele Erdogan, care a participat sâmbătă, în ultima zi de campanie, la nu mai puțin de patru mitinguri în încercarea de a-și convinge conaționalii de oportunitatea modificării Constituției, așteaptă rezultatul final al scrutinului.

Cetăţenii au fost chemaţi să voteze amendamentele constituţionale care ar urma să transforme ţara din democraţie parlamentară într-un sistem prezidenţial.

Pachetul supus la vot include 18 amendamente, acest referendumul putând aduce, de altfel, cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Printre acestea: Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vârsta minimă este coborâtă la 18 ani.

Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.

Tribunalele militare vor fi abolite.

Preşedintele va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.