Escrocheria și războiul pentru Pepiniera Tei – Toboc

Zile grele pentru primarul general al Capitalei. Gabriela Firea va trebui să aleagă între a-și proteja de pedepse penale colegii de partid și prietenii soțului său și de a nu fi acuzată ea însăși de complicitate. Este vorba despre procesele legate de retrocedarea ilegală a 60 de hectare de teren din Pepiniera Tei-Toboc, în care „capul afacerii“ a fost Neculai Onțanu. La sfârșitul lunii iunie 2017, Gabriela Firea, în calitate de primar general, a fost notificată de moștenitorii terenului să se prezinte la DNA pentru a se constitui parte vătămată în proces. Altfel, ea riscă să fie acuzată de complicitate și abuz în serviciu. În afacere sunt implicate 64 de persoane.

Pe de altă parte, „prietenii“ fac presiuni prin soțul ei, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, ca Firea să nu se ducă la DNA, aceștia încercând mușamalizarea cazului, care este anchetat din 2013, afirmă păgubiții. Pepiniera Tei-Toboc figurează pe lista monumentelor istorice din sectorul 2, fiind așezământ protejat. Valoarea prejudiciului cauzat statului român prin retrocedări ilegale este de peste un miliard de euro. În calcul intră și lipsa de folosință a terenului din 2004 până acum.

Încă din 1986, Primăria Municipiului București a urmărit să refacă „plămânul verde“ al orașului și a plantat circa 120.000 de arbori în cunoscuta Pepinieră Tei-Toboc. În același an, plantația a fost înregistrată la Direcția Domeniul Public din Primăria Capitalei. Chiar și acum Pepiniera Tei-Toboc figurează pe lista monumentelor istorice din Sectorul 2 ca așezământ protejat. Valoarea estimată a terenului de 60 de hectare este în jur de 600.000 euro, iar valoarea plantației este de circa 140.000 euro. Mai târziu însă, pe la mijlocul anilor 2000, primarii Capitalei i-au pus gând rău. La fel, și edilul de sector. În 2006, fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu anunța cu surle și trâmbițe niște proiecte imobiliare, birouri și locuințe, de peste două miliarde euro, care ar fi trebuit finalizate în 2009. Onțanu chiar se lăuda cu periplul său de business în Cipru și Barcelona, unde prezenta proiectele ca pe „oportunități de afaceri“.

Povestea terenurilor

Potrivit cercetărilor realizate de juristul Mihai Grigore, actualul mandatar al moștenitorilor, în dosarul de revendicare 2619/2001, PMB avea situația juridică exactă a terenurilor. În anul 1935, Constantin Mardaloescu a cumpărat împreună cu asociatul său, doctorul Oreviceanu, de la BNR, un teren intravilan de 40 de hectare și 7.610 mp teren și construcții. Acesta figura în comuna suburbană Colentina și era parcelat pentru locuințe. Ulterior, în anul 1934, cei doi parteneri au vândut Societății Franco-Române de Materiale Drum de Fier suprafața de 20.000 mp. Așadar, ei au rămas cu 38,7 hectare teren. În 1944, ei au semnat un act de partaj voluntar, separându-se de comun acord. În urma partajului, Constantin Mardaloescu a rămas cu 29 de hectare și 5.707 mp teren și construcții. Până în 1968, el a mai vândut 160 de suprafețe de teren, în total, circa 6,5 ha.

Manhattan de Petricani

„Am fost surprins să constat ce mare interes au manifestat investitorii spanioli pentru București. Mulți preferă să investească în Sectorul 2 datorită faptului că sunt multe lacuri, e aproape de zona de nord, dar și datorită bunei colaborări cu autoritățile locale“ spunea Onțanu la Târgul Imobiliar de la Barcelona. El anunța construirea unor zgârie-nori de 45 de etaje în „Manhattanul“ din Șoseaua Petricani. Fostul edil estima că, din 2007, zeci de mii de apartamente și birouri se vor înălța pe terenul Pepinierei Tei-Toboc, toate fiind investiții private. La rândul său, și Primăria Capitalei a susținut ideea și s-a mișcat repede. Numai la Târgul Internaţional de Imobiliare de la Madrid, primarul de atunci, Adriean Videanu, şi-a trimis 12 angajaţi, devenind o reală agenție de turism pentru propriii salariaţi.

Din megadelegaţie au făcut parte viceprimarul general al Capitalei Ionuţ Popa, directori de la Cultură, Mediu, Audit Public Intern, Strategii şi Analiză Documente, Relaţii Internaţionale, consilieri, consilieri municipali, şefi de birou şi referenţi. Aceștia au stat mai mult de o săptămână pentru „documentarea prealabilă, identificarea de spaţii şi discuţii cu reprezentanţii direcţiilor de specialitate din cadrul primăriei din Madrid“. Ambii edili, Onțanu și Videanu, își doreau defrișarea a 30 de hectare de spațiu verde și construirea unui complex rezidențial pe locul pepinierei.

Neculai Onţanu, fostul primar al sectorului 2 şi principalul artizan al escrocheriei Pepiniera Tei-Toboc

Lanțul ilegalităților

Primele greşeli au început din 2000, când s-a realizat Planul Urbanistic General. Pe motiv că pentru terenul pepinierei existau cereri de retrocedare, doar jumătate din cele 60 de hectare au fost încadrate ca zonă verde. Apoi, s-a emis ilegal titlul nr. 100314/05.02.2004 către urmașii proprietarului din perioada interbelică pentru suprafața de 30 de hectare de teren în Șoseaua Petricani nr. 11 A, sector 2 – Pepiniera Tei-Toboc, domeniu public, plantație de peste 80.000 de arbori. Primăria Sectorului 2 a acordat acest titlu de proprietate pe terenul pepinierei, deși moștenitorilor li s-ar fi cuvenit pământul aflat acum sub Spitalul Fundeni, Liceul Sanitar și căminul Facultății de Farmacie, situat în Șoseaua Fundeni nr. 252-254, Sector 2. Titlul de proprietate a fost anulat de instanță în luna iulie 2010. Numai că între timp terenul de 30 de ha din Petricani 11 A și un alt teren de aceeași mărime situat în Petricani 128-154 au intrat în proprietatea firmei spaniole SC Aic Land Development SA. Mandatarii care i-au reprezentat pe moștenitori sunt primii vinovați de ilegalitățile comise. Faptele lor au condus la anularea titlului de proprietate. Ei au avut complici în Primăria Capitalei și în Primăria Sectorului 2, o parte dintre aceștia fiind deja anchetați.

Mandatarii imobiliari

„Mergând pe firul emiterii în mod ilegal a titlului de proprietate nr. 100314 /05.02.2004, am constatat că toate cererile și actele au fost efectuate în baza unui contract de mandat de către un anume Șerban Adrian Deacu, rudă prin alianță cu binecunoscutul samsar imobiliar Marin Gostin. Acest lucru reiese foarte clar din sentințele de judecată prin care titlul a fost anulat în 2010“, a declarat, pentru Cotidianul, juristul Mihai Grigore, reprezentant legal actual al moștenitorilor. Aceștia au apelat la serviciile sale juridice după anularea titlului de proprietate, când s-au văzut în situația de a returna banii obținuți. Mihai Grigore susține în primul rând că Pepiniera Tei-Toboc nu ar fi trebuit niciodată retrocedată, deoarece face parte din patrimoniul Capitalei, iar moștenitorii ar fi trebuit despăgubiți în alt mod. Apoi, juristul a descoperit și alte ilegalități făcute de funcționari din Primăria Capitalei și ai celei de sector. „Sunt 64 de persoane implicate în acest dosar, care au adus mari prejudicii statului român“, spune Grigore. Seria ilegalităților ar fi început în aprilie 2001, când directorul Ana Sandu din Primăria Municipiului București, care se ocupa de retrocedările pe Legea 10 , a trimis două notificări de retrocedare către Prefectura București. În schimb, la solicitarea Primăriei Sectorului 2, același director Ana Sandu a răspuns că nu există notificări pe Legea 10/2001 pentru Șoseaua Petricani nr. 11A. „Această minciună grosolană a fost făcută pentru a acoperi faptul că terenul era revendicat de către notificatorii Negri Maria, Panait Paulina și Mihai (Mihalache) Antonina Luciana în baza Legii 10/2001, cum corect și legal trebuia soluționat dosarul de revendicare 2619/2001, dosar la care au fost conexate toate cererile depuse în 2001 de urmașii lui Constantin Mardaloescu“, a explicat juristul.

Onțanu induce în eroare instanța

Primarul Onțanu, după ce a eliberat titlul de proprietate pe numele moștenitorilor, în iulie 2004 cere anularea acestuia. Motivul pentru care considera acordarea titlului ca ilegală era că moștenitorilor le-au fost acordate 30 de hectare în Șoseaua Petricani nr. 11 A, deci o suprafață mai mare decât li s-ar fi cuvenit, adică 24 hectare și 7.610 mp de construcții. În 2005, Onțanu a renunțat la judecată, deoarece proprietarii au promis că vor dona Primăriei Sectorului 21.500 mp de teren. Numai că, în 2010, Tribunalul București a constatat nulitatea titlului, iar cei care au obținut beneficii trebuie să le returneze.

„Sprijinul“ Capitalei

În cazul acestei retrocedări există și un dosar în care moștenitorii reclamă maniera ilegală de schimbare a numărului poștal, declarând că sunt proprietarii acestui teren. Acesta s-a făcut doar în baza unei cereri olografe din 2004 a lui Șerban Deacu. El avea o înțelegere cu moștenitorii, prin care ar fi trebuit plătit „în natură“, cu jumătate din terenul de 30 de ha obținut în Șoseaua Petricani 11 A. La schimbarea adresei au „contribuit“ Cristina Setran, director în PMB, și Cristian Atanasie Duțu, director la Impozite și Taxe Locale în Primăria Sectorului 2, ne-a spus Mihai Grigore. Duțu este cel care a semnat istoricul de rol fiscal nr. 361112 din 19.11.2001. „În mod miraculos, dosarul fiscal dispare. Prin adresa 5958/16.01.2012 , Cristian Atanasie Duțu a răspuns notificatorilor că în arhiva DITL Sector 2 nu există dosar fiscal pentru Șoseaua Fundeni nr. 252-254“, ne-a declarat Mihai Grigore.

Fără titlu și cu banii luați

Văzându-se păcăliți de cei doi mandatari care au obținut un titlu de proprietate fals, anulat în 2010, moștenitorii lui Mardaloescu au depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție, înregistrată la Secția a II-a sub nr.109/P/2013. Reprezentantul lor, Mihai Grigore, a semnalat și scoaterea ilegală din patrimoniul municipiului București a Pepinierei Tei-Toboc, fapt ce a adus statului român prejudicii de circa un miliard de euro. PMB nu a emis un titlu de proprietate conform prevederilor legale pentru despăgubiri, dosarul fiind blocat în comisia de analiză și soluționare de la PMB. „În acest dosar penal s-a început urmărirea penală împotriva șefei de la cadastru din Primăria Sectorului 2, Dalia Stegăruș, și a șefei Direcției Juridice din cadrul Primăriei Sectorului 2, Elena Niță“, spune Mihai Grigore. În prezent, firma spaniolă cere cele 22.500.000 dolari înapoi celor doi mandatari, iar aceștia le cer moștenitorilor 3.500.000 de dolari, bani obținuți pentru un titlu de proprietate ilegal și declarat nul de instanță.

Acțiuni disperate

În februarie 2014, primarul Sectorului 2 Neculai Onțanu a fost chemat la DNA să facă acțiunea și cererea completatoare din dosarul 7047/300/2014, înregistrat la Judecătoria Sectorului 2. El trebuia să solicite oficial anularea titlului de proprietate și a actelor subsecvente pentru cele 6,25 hectare de teren. Astfel, Onțanu recunoștea că știa din 2004 că moștenitorii au dreptul la mai puțin de 30 de hectare în Șoseaua Fundeni nr. 252-254. Fostul edil a fost audiat de trei ori în acest dosar. „Culmea tupeului, pentru a arăta bună-credință, Primăria Sectorului 2 notează în cărțile funciare ale terenurilor din Petricani 11 A și Petricani 128-154 faptul că există un dosar penal, 109/p/2013, la DNA. Adică exact ceea ce solicitaseră notificatorii în 2013, iar Oficiul de Cadastru a preferat să tacă. Mai mult, fostul primar general Sorin Oprescu a mediat 7 ședințe între primii mandatari și moștenitori, în final obligându-se să ceară în instanță anularea contractelor de vânzare-cumpărare. Apoi, moștenitorii trebuie să fie repuși în drepturi, iar terenul Pepinierei Tei-Toboc să fie readus în patrimoniul Capitalei. Nimic din toate acestea nu s-a realizat.

Adriean Videanu şi Sorin Oprescu, doi dintre primarii penali ai Capitalei, nu puteau lipsi din această afacere, al cărei prejudiciu este de peste un miliard de euro

Videanu și Oprescu intră-n joc

Ulterior obținerii ilegale a titlului de proprietate pentru 30 de hectare în Petricani 11A, Gostin Marin și Deacu Șerban, mandatarii moștenitorilor la acel moment, au primit 15 hectare cu titlu gratuit. Alte 15 hectare le-au cumpărat de la moștenitori pentru 3.500.000 USD. Ulterior, ei au vândut întregul teren unei firme spaniole, SC Agro Invest Construct SRL, cu prețul de 22.500.000 euro în data de 12.03.2004. Un an mai târziu, spaniolii își transferă bunurile pe o nouă societate, SC AIC Land Development SA. Ulterior anulării la fondul instanței din 2006 a titlului de proprietate pentru Petricani 11 A, societatea a obținut un PUZ pentru terenul din Petricani 128-154, pe vechea societate desființată. Pentru acest lucru, „Adriean Videanu i-a sunat personal pe toți consilierii generali să vină într-o sâmbătă la serviciu să voteze PUZ-ul. Sorin Oprescu, prin Solomon Wigler, a dat și el un PUZ ilegal în Petricani 128-154“, relatează Mihai Grigore. Figura s-a repetat în 2009, când au obținut un nou PUZ pe vechea societate, SC Agro Invest Construct SRL, care fusese desființată. Pentru ca distracția să fie completă, primarul Neculai Onțanu le emite autorizație de construire spaniolilor, fără să existe aviz de mediu. Mențiunea există în autorizația de construire, care „este eliberată sub rezerva emiterii avizului de mediu de către Direcția de Mediu din cadrul PMB“.

Firea trebuie să soluţioneze o escrocherie care îl poate afecta interesele

Situație ingrată pentru Firea

„Gabriela Firea are sarcina și obligația legală să sesizeze la DNA dispariția din patrimoniul municipiului București a celei mai mari pepiniere a Bucureștiului, Tei-Toboc din Șoseaua Petricani, și să se constituie imediat parte vătămată în dosarul penal înregistrat la secția a II-a penală a DNA sub nr. 109/p/2013 privind retrocedarea ilegală a acestui teren. În caz contrar, este complice la o retrocedare ilegală. Ea ar putea fi acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de constituire de grup infracțional. Notificarea pe care i-am trimis-o primarului am depus-o și la DNA, care trebuie să se autosesizeze“, afirmă reprezentantul moștenitorilor. Totodată, aceștia sunt însă sceptici că edilul Capitalei se va duce la DNA, având în vedere relația lui Onțanu cu Gabriel Oprea, Florentin Pandele, soțul lui Firea, care fac afaceri împreună de 20 de ani. Dosarul pare abandonat la Secția a II-a Penală din 2013, condusă de procurorul Doru Țuluș. Oamenii spun că procurorul ar fi trimis greșit în instanță dosarul în mod intenționat, așteptând să fie refăcută urmărirea penală și să se tergiverseze până la prescrierea faptelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.