Eșec în negocierile PSD – UDMR

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură.

Update: Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, marți, că discuțiile cu UDMR s-au închis. Întrebat, la Senat, despre negocierile cu reprezentanții UDMR, Tăriceanu a precizat: „S-au închis discuțiile”.

Update: Senatorul UDMR Tanczos Barna a anunțat marți, după eșecul negocierilor cu PSD, că formațiunea sa nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD câtă vreme înțelegerile de luni cu social-democrații nu mai sunt valabile. „Din moment ce înțelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuțiile de dimineață, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a declarat marți parlamentarul UDMR. Întrebat dacă vor mai fi negocieri între UDMR și PSD, senatorul a spus că nu crede.

În ce privește la prezența în sală a parlamentarilor UDMR la dezbaterea moțiunii de cenzură, Tanczos Barna a precizat: „Vom decide la ședința celor două grupuri parlamentare din Camera Deputaților și Senat ale UDMR. Orice variantă este posibilă, mai puțin votarea moțiunii. Se va lua în jumătate de oră această decizie”.

Printre legile care trebuiau votate marți de senatori se numărau instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

„S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună și jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce privește legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare și unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, și la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers”, a spus Cseke Attila, liderul grupului UDMR.

Chestionat ce s-a întâmplat de luni până marți, parlamentarul UDMR a răspuns: „Nu știu ce s-a întâmplat, întrebați-i pe colegi. Eu pot să vă spun legat de 15 martie. Este o lege aproape identică, numai data și câteva noțiuni sunt diferite față de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulți ani în România și care consacră ca și zi de sărbătoare ziua comunității tătare și ziua comunității rrome”.

Senatorul UDMR a anunțat totodată că protocolul parlamentar dintre coaliția majoritară și UDMR va fi evaluat la finalul sesiunii parlamentare.

„Conform protocolului, la sfârșit de fiecare sesiune parlamentară este evaluarea protocolului, în mod evident”, a afirmat Cseke Attila.

Întrebat dacă acest protocol este în pericol, parlamentarul UDMR a replicat: „O să decidă grupurile parlamentare”.

Marți dimineață, ședința comună a Comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică a fost anulată, pentru a doua oară deoarece UDMR și PSD nu au ajuns încă la o înțelegere. Parlamentarii din cele trei comisii au aşteptat aproape o oră începerea şedinţei în care trebuia să dea raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

„Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc”, le-a transmis membrilor Comisiei juridice printr-un mesaj președintele Comisiei Juridice Eugen Nicolicea.


Show la Comisia juridică

Legile în cauză i-au încins la maximum pe parlamentari. Deputatul PNL Florin Roman a pus la telefon, marţi dimineaţă, să cânte melodia „Trasilvania măreaţă” la Comisia unde deputaţii așteptau de aproape o oră începerea şedinţei.

Întrebat de ce a pus această melodie, liberalul a spus că toţi colegii lui ar trebui să înţeleagă că „ţara asta nu se vinde pentru nişte voturi la moţiune”.

„Transilvania măreaţă, poate vor să audă şi ei. Nu e solicitarea noastră, e solicitarea oamenilor din ţara asta de care au uitat, să-i asculte pe oameni dacă nu vor să ne mai asculte pe noi. Totul pentru nişte amărâte de voturi la moţiune, incredibil unde a ajuns ţara asta. Pentru colegii mei, poate le este dor să audă şi o să le mai pun până poate vor înţelege şi ei că ţara asta nu se vinde pe voturi la moţiune. Să-şi facă treburile lor murdare între ei”, a spus Florin Roman, membru al Comisiei juridice.

Mișcările au început luni

Luni, Comisiile juridică, pentru drepturile omului și pentru administrație ale Camerei Deputaților au amânat discuția pe marginea proiectului de lege inițiat de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparținând minorității naționale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne, iar discuțiile urmau să fie reluate marți.

Tot luni, Comisiile pentru administrație și pentru drepturile omului din Senat au acordat, luni, raport comun favorabil cu amendamente propunerii legislative prin care ziua de 15 martie este consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, urmând ca angajaților maghiari să li se acorde o zi liberă pentru a participa la manifestări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.