Este Putin trădat de aliații săi ex-sovietici?

Președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a întâlnit zilele trecute la Kiev pe omologii săi din Kazahstan și Belarus, state aliate, împreună cu Rusia, în cadrul Uniunii Vamale. De altfel, vizita lui Aleksandr Lukașenko în Ucraina a avut loc în contextul unor noi tensiuni în relațiile cu Moscova. Retorica binevoitoare față de Ucraina a celor doi înalți oficiali pune la îndoială existența pașnică a celor trei state – Rusia, Kazahstan și Belarus – într-un proiect integraționist, fie și cu misiuni economice clare, comentează lenta.ru, citată de Timpul.md.

Lukașenko a mers la Kiev doar după ce a dispus ca tranzacțiile cu Rusia să fie efectuate în dolari, refuzând utilizarea rublei rusești depreciate. Mulți au interpretat această măsură drept un semnal că Uniunea Vamală se va destrăma, mai ales că anterior, din cauza reexportării unor produse aflate sub embargou în Federația Rusă, la frontiera dintre Rusia și Belarus a fost reactivat controlul vamal. Referindu-se la conflictul cu Kremlinul, Lukașenko nu s-a sfiit să-l critice pe „fratele mai mare”: „Nu vom permite nimănui să discute cu țara noastră de pe o poziție de forță. Noi nu suntem un stat gigantic, nu deținem arma nuclreară, dar armata noastră este capabilă să răspundă oricărei amenințări. Și nu doar armata, ci întreg poporul”, a spus Lukașenko.

Profitând de tensiunile dintre Moscova și Minsk, adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a vorbit despre ameliorarea relațiilor dintre SUA și Belarus. La această declarație a reacționat, nu se știe de ce, nu Minskul, ci Moscova. Deputatul rus Aleksei Pușkov l-a avertizat pe Lukașenko în privința prieteniei cu SUA, amintindu-i de soarta lui Slobodan Milosevic și a lui Muammar Gaddafi.

Dar revenind la Kiev. Întâlnirea dintre Lukașenko și omologul său ucrainean a avut loc pe 21 decembrie în format închis, dar cei doi au transmis publicului că discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă mai mult decât prietenească. Acest lucru se poate explica inclusiv prin intresul reciproc al celor două părți de a-și consolida cooperarea economică, în contextul în care amebele state depind încă destul de mult de Rusia.

Cei doi șefi de stat n-au semnat nici un document la finalul întâlnirii, dar, potrivit declarațiilor, ei au discutat aspecte economice. De asemenea, Lukașenko a promis să faciliteze desfășurarea negocierilor privind situația din Donbas la Minsk. Poroșenko, la rândul său, a remarcat că „formatul de la Minsk” al negocierilor privind Donbasul reprezintă un model de detensionare a situației care nu are alternativă la ora actuală. Poroșenko n-a fost atât de generos în promisiunile făcute, dar i-a propus lui Lukașenko ajutorul său în dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană, care critică Minskul pentru frecventa încălcarea a drepturilor omului în acest stat ex-sovietic.

Părțile au convenit să asigure transmisiunea unui post ucrainean pe teritoriului Belarusului și să-și intensifice schimburile comerciale, al căror volum se ridică, potrivit estimărilor lui Lukașenko, la șapte miliarde de dolari. Nu-i exclus că el va încerca să minimizeze, pe seama pieței ucrainene, pierderile cauzate de interdicțiile impuse de Rusia asupra produselor din Belarus – la sfârșitul lunii noiembrie Rosselhoznadzor a interzis exportul producției de la șapte combinate de carne din Belarus.

Nazarbaev a mers la Kiev pe 22 decembrie și, imediat ce s-a întâlnit cu Poroșenko, l-a felicitat cu ocazia „primei mari victorii” în calitate de șef de stat. El și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, referindu-se la alegerile parlamentare care au avut loc recent în Ucraina, în urma cărora susținătorii președintelui și aliații lor au format o coaliție și au alcătuit guvernul. Ucraina și Kazahstanul au convenit să coopereze în domeniul aviației, în cel spațial, prin atragerea companiilor ucrainene la deservirea cosmodromului „Baikonur”. Pentru a spori schimburile comerciale dintre cele două state, care s-au redus cu 30% în ultimii doi ani, președinții au convenit să reia activitatea comisiei mixte de cooperare economică. În plus, Poroșenko a reușit să soluționeze încă o problemă de importanță vitală pentru Ucraina, vizând livrările de cărbune kazah de la zăcământul Ekibastuz (Karaganda).

Lenta.ru califică vizitele efectuate de Nazarbaev și Lukașenko la Kiev drept o manevră diplomatică cu dublă semnificație. Pe de o parte, se poate presupune că ambii șefi de stat sunt emisarii Kremlinului care ar trebui să pregătească terenul pentru o apropiere treptată a Kievului de Moscova, în contextul în care o vizită a președintelui rus la Kiev pare irealizabilă. Lukașenko și Nazarbaev ar putea ajuta la fixarea unei întâlniri dintre Putin și Poroșenko pe teren neutru. Această variantă este acceptabilă doar în cazul în care Moscova a decis cu adevărat să dea înapoi și să îmblânzească Occidentul, care ar trebui să reacționeze la un eventual progres al relațiilor ruso-ucrainene prin anularea unor sancțiuni împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, se poate presupune că cei doi șefi de stat au mers la Kiev din proprie inițiativă, luând această decizie din cauza prăbușirii rublei, care a adus Rusia în pragul celei mai dificile crize economice din 1998, punând totodată sub semnul întrebării existența Uniunii Vamale. În acest caz, Rusia riscă să devină stat renegat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.