„Este un dezastru total, aici e ca în iad”

Bursa din Atena s-a redeschis ieri, după ce a fost închisă timp de cinci săptămâni (în contextul măsurilor de control al capitalului impuse de guvern), investitorii vânzând masiv acţiuni, ceea ce a determinat scăderea indicelui major al pieţei cu peste 20%, potrivit Bursa.

Cele mai mari pierderi le-au consemnat băncile majore din ţară, titlurile acestora pierzând câte 30% (limita zilnică admisă de Bursa din Atena). Acţiunile „Piraeus Bank” SA au ajuns la 28 de eurocenţi, iar cele ale „National Bank of Greece” SA (NBG) – la 84 de eurocenţi.

Tot în sectorul bancar, titlurile „Eurobank Ergasias” SA au coborât la 10 eurocenţi, iar cele ale „Alpha Bank” AE, la 23 de eurocenţi, după ce s-au depreciat cu 30%.

Indicele ASE al pieţei din Atena a coborât cu 16,2% la ora locală 18.00, ajungând la 668,06 puncte. Pe parcursul zilei de ieri, declinul a fost şi mai mare, respectiv 23%.

Traderii eleni pot cumpăra acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate şi warrant-uri numai cu bani transferaţi din exterior sau cu fonduri obţinute din vânzări viitoare de acţiuni, potrivit Ministerului de Finanţe. Investitorii străini nu se confruntă cu aceste restricţii.
În opinia analiştilor, situaţia bursei elene se va înrăutăţi semnificativ înainte să dea semne de redresare, întrucât există probleme critice care trebuie rezolvate.

Stavros Kallinos, administrator de active la „Guardian Trust” din Atena, spune, citat de Bloomberg: „Traderii declară că piaţa nu poate funcţiona cum trebuie din cauza opririlor continue generate de scăderea preţurilor. Ei aşteaptă ca preţurile acţiunilor să atingă niveluri minime în zilele următoare, după care piaţa să dea semne de normalitate. Este un dezastru total, aici e ca în iad. Nu poţi avea o piaţă care să funcţioneze normal când există controale de capital”.

La rândul său, Nikos Kyriazis, trader de acţiuni la „NBG Securities” SA din Atena, a afirmat: „Cu siguranţă este o sesiune de tranzacţionare neobişnuită, după 25 de zile în care piaţa a fost înschisă. Restricţiile impuse investitorilor individuali vor încetini, probabil, potenţiala redresare a preţurilor acţiunilor”.

Reluarea tranzacţiilor pe piaţa de capital de la Atena are loc într-o perioadă în care premierul elen Alexis Tsipras negociază condiţiile obţinerii unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro de la creditorii din zona euro. Statul elen trebuie să ajungă la un acord cu creditorii înainte de data de 20 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.