×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:09
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Esticii s-au cam săturat de colonialismul vesticilor
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Esticii s-au cam săturat de colonialismul vesticilor. Și, în majoritatea lor, caută să profite de pe urma rupturii produse de Brexit, cât și de noile abordări americane ghidate de Trump spre a slăbi lesa în care îi ține Germania folosindu-se de structurile UE. O singură excepție: România! Este nu numai interesant, dar și ilustrativ de a pune în raport ceea ce țările central-europene, pe de o parte, și România, pe de altă parte, găsesc cu cale să facă în actualul context politic european și internațional.

Nu este greu de a identifica, înainte de toate, o încercare notorie – excepție totală România! – de întărire a statului, singurul care se poate lupta cu colonialiștii vestici (firme multinaționale, bănci, reglementări, toate având la spate susținerea guvernelor occidentale) și cu brokerii lor (Comisia de la Bruxelles, FMI, Banca Mondială). Au fost adoptate reglementări care să fortifice poziția deciziilor naționale, în ciuda priorității atribuite regulilor „europene” prevăzută de apartenența la UE. Au fost întărite companiile sub control statal național și au fost sistate oficial sau faptic privatizările, care ar putea slăbi pozițiile statului. „Ungaria-maghiarilor” și „Polonia-polonezilor” nu mai sunt doar vorbe goale. Premierul Orban desfășoară în Ungaria o politică articulată și coerentă de tip anticolonialist, cu impact în domenii diverse și de importanță strategică.

Apărarea economiei naționale este politică de stat de la venirea la putere a partidului Lege și Justiție în Polonia, cea mai puternică economie estică din UE. Nu trebuie ignorată rezistența opusă măsurilor și reglementărilor adoptate la Bruxelles în scopul de a scoate din joc politicile derulate pe plan național. Cehia, deși în inima hinterlandului german, are o politică națională în materie de curs valutar și s-a împotrivit abordării care nedreptățește țările mai slab dezvoltate de impunere a obligației deficitului zis „structural” în toate țările UE.

Încercarea cea mai consistentă, dar și cea mai grea este legată de întoarcerea economiei în mâini autohtone, de recuperare a pozițiilor strategice pierdute în fața multinaționalelor sau a corporațiilor de stat vestice. Sunt vizate, îndeosebi, sectoarele bancar și al utilităților publice. Și, nu întâmplător, avansate în această luptă sunt tot Polonia și Ungaria, nu doar pentru că sunt cu un pas înainte pe ansamblul desfășurărilor anticolonialiste, ci și pentru că au avut condiții specifice favorizante. Ambele n-au dispus de resurse ale subsolului interesante pentru vestici. În asemenea condiții, atât Ungaria cât și Polonia, au putut, în urmărirea unor țeluri strategice naționale, să se concentreze pe celelalte zone în care se îndreptase cu prioritate colonialismul vestic. Amândouă țările - care, de altfel, nu și-au lichidat precum România prezența națională în sectorul bancar – au programe speciale de dezvoltare a băncilor autohtone, inclusiv prin achiziții noi de pe piață dacă apar oportunități și chiar reîntoarcere contra cost în proprietate națională a unor subsidiare ajunse în ultimele două decenii la occidentali. Tocmai prin asemenea achiziții, în Polonia s-a realizat „repolonizarea” sistemului bancar, adică peste 50% control național.

Spre deosebire, în România, o filială bancară grecească scoasă la vânzare a fost achiziționată nu cumva de capitalul românesc, ci de capitalul maghiar! Cehia a anunțat naționalizarea distribuției apei în Praga, deținută, ca și în capitala României, de nelipsita Veolia. Polonia vrea să-și vitalizeze serios exploatarea cărbunelui, resursă rămasă sub control național, și are un război declarat în acest domeniu cu CE, care vizează, sub pretextul combaterii poluării, să blocheze acțiunea respectivă a Poloniei. Ungaria urmărește să iasă de sub oprimarea UE în domeniul energetic, prin dezvoltări în sectorul nuclear, pe care le face în cooperare cu Rusia și înfruntarea cu CE în domeniu a căpătat accente de adevărat război.

Spre a închide gura Bruxelles-ului, Orban își pregătește într-un mod inedit terenul pentru un succes al întoarcerii în mâini autohtone a celui mai sensibil și mai important sector – al distribuțiilor de energie (care strânge banii de la toți consumatorii de energie) – decretând utilitățile publice „activități non-profit”!

(continuare săptămâna viitoare)

Ilie ŞerbănescuPublicat Duminică, 27 august 2017
10750
 | 55
 | 60
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
NeaCulae
-2
Naționalism rudimentar. EDITAT e din ce în ce mai supus ideologiei totalitare în care a crescut. Ca mulți alții. Vezi reînființarea edituri didactice = naționalizarea manualelor școlare! Repetatele atacuri ale unui prim ministru cu facies de bețiv la băncile pe care le urăște din principiu! Fondul Național de Investiții! Controlul partidului la putere asupra justiției! Ș.a.m.d. Toate sunt reflexe dobândite în perioada comunistă. Nostalgia statului totalitar fascinează fostele colonii sovietice.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Themis
-3
Vă asigur că vesticii sunt mai sătui de estici decât sunt sătui esticii de vestici. Săracii ălora vă plătesc leafa pt care dumneavaoastră le scuipați în cap cojile semințelor de bostan pe care le rumegați. Tot restul sunt chesti ieșite din sitemul nervos al unui brontozaur. Constantin Rădulescu-Motru.... pt a rămâne pe plaiuri mioritice va făcut un portret perfect. Sunt curios când îmi veți pune și dumneavostră pumnul în gură așa cum face colegul dumneavoastră cu prenume,,PORC", ,,poet" și ,,eseist".
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Lechi
-1
Va salut dl Serbanescu!i Sper sa nu aveti un accident in viitor, daca mai continuati cu astfel de idei. Desi , in opinia mea, aveti dreptate, Romania are sanse mici de tot sa mai conteze.
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+4
Orban, în Ungaria, n-a reușit să naționalizeze utilitățile (electricitate, gaze, termoficare) dar a păcălit altfel căpușele bruxeleze, a creat o companie națională ce funcționează pe principiul non-profitului, companie care face concurență operatorilor privați. Detalii de la sursă, enksz.hu. Google translate nu face o treabă profesionistă dar suficientă pentru înțelegerea corectă a informațiilor de pe sait. Cetățenii maghiari pot opta pentru operatori străini care practică tarife astfel încât să obțină profit sau pentru operatorul compania natională care practică tarife pe principiul non-profitului. În timp, compania națională va scoate de pe piață căpușele private cu tot cu propaganda lor abjectă. Respect Orban! Un patriot adevărat.
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
Kim Jong Un
-4
Tot comu ist marxist-leninist ai ramas, toarasu Ylye, fratele nostru de lupta economica!
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
c.g.
-1
Pt.Crocodilul. Dumneavoastra cred ca va place asa sa va vedeti sau auyi povestind vorbe 1 Pai eu spun clar in comentariul meeu catre dumneata: '' ... TOATE aglomerarile politice prin mega hotii si mega banditisme economice au adus ROMANIA in ruina: economica, politica, sociala, au vandut-o strainilor ! '', ce mama aluia negru si cu coada nu neste clar ce ma cadilnatezi dumneata cu vorbele dumitale si cu aiureala de final: '' Va curg balele la orice vorba aruncata de un retardat socialist. ", daca atat poti dumneata sa descifrezi asta este, atata puteti si cu asta ura si la gara ! Multa sanatate ca este mai buna ca toate !
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
INTREBARE :
+3
Domnule Serbanescu , din pura curiozitate , aveti acces la postarile cenzurate ?
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+4
Pot declara utilităţile publice non profit doar cei care au investit de la zero în reţelele de distribuţie, dar când cei care au preluat disdtribuţia energiei electrice în România n-au plătit nici măcar cît făceau becurile de pe stâlpii de iluminat, că de stâlpi, nici vorbă, iar acum câştigă sume imense prin încasarea facturilor în sistem computerizat ( în curând şi contoare inteligente care citesc automat consumul , dar încarcă în plus şi factura) întreaga reţea rămânând,(cu mici excepţii datorate fenomenelor naturale extreme) cea veche, cum să fi tratat în regim de non profit ?! Oare criminalii ăia economico- financiari şi juridici care au acceptata pentru nişte comisioane, uneori babane, alteori de râsul lumii ( vorba aiam s-a-ntâlnit hoţul cu prostul !) asemenea jafuri din avuţia naţională dorm liniştiţi, nu le e teamă că până şi odraslele lor îi vor trage la răspundere pentru ordinăriile făcute în detrimentul românilor ?! Dar noi, ceilalţi, dormim liniştiţi, mai bine zis, în papuci, ştiind ce-şi permit unii să facă în prejudiciul nostru ?! Cum să încasăm noi redevenţe de 4 % în timp ce alţii iau 15 % ?! Ca să nu mai vorbim că până în 1945 încasam redevenţe şi de 35 % ! Credeţi că dacă ungurii , polonezii sau cehii, n-ar fi fost cum sunt, ca popor, adică oameni demni care nu se lasă călcaţi în picioare de străini, n-ar fi avut şi ei la conducre un Băsescu sau un Johannis de-al lor ?! Ba, bine că nu ! Dar fiecare popor îşi are conducătorii pe care şi-i merită ! Ce se întâmplă acum cu actuala guvernare, care încearcă timid să facă ceva în folosul românilor, felul concertat şi metodic în care este atacată din toate părţile ( interesate să-şi menţină privilegiile obţinute prin mijloace frauduloase, criminale,străine de neam şi ţară) este hotărâtor în ce priveşte calea pe care o şuăm : rămânem sub papuc mafiot (străin şi autohton) sau ne luăm în serios ca naţie şi dăm cu ei de pământ. Dar nu arabil, cum le place lor să cump
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
c.g.
+5
Pt.28. Doamna/domnule din pacate tarile civilizate folosesc la greu energis produse pe carbune si in centrale atomo-electrice dar sunt guralivi in a critica poluarea '' reducerea bioxidului der carbon'', s.a.m.d., adica gargara si iar gargara ei traiesc bine in confort cu salarii si pensii civilizate in acord cu preturile lor ! P.S.-Germania a fost prinsa cu minciuna legat cu gradul de poluare al automobilelor fabricate la ei in tara, asa ca repet: multa gargara si in rest trai bun pe tarile civilizate occidentale ! Sanatate maxima !
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
28
-19
Da dom´Serbanescu, "Hai la lupta cea mare!" Polonia vrea sa-si revitalizeze exploatarea carbunelui, iar Ungaria centralele nucleare! Zau? Tocmai acum cand se discuta despre reducerea bioxidului de carbon, cand se reduc puterile instalate in centrale nucleare din cauza riscurilor atat in exploatare cat si in depozitarea pe termen lung a rezidurilor, cand se discuta de resurse regenerabile. Dar daca asa ai invatat mata ca e bine ... Ma astept sa citesti macar matale acest comentariu, caci Cotidianul si-a facut politica in a nu publica "atacurile" la adresa autorilor de articolase.
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
Zau..! @ 28
+9
...Tocmai acum cand sua se retrag din acordul de la paris si in pix ii doare de reducerea bioxidului de carbon...alte "sfaturi" mai ai pe regenerabile pentru estici ?
Publicat Luni, 28 august 2017
+Răspunde
Recomandate
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 16 ore şi 15 minute
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 14 ore şi 26 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 10 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 18 minute