Estimările partidelor clujene pentru alegeri: 16 deputaţi şi 9 senatori

Ciudata campanie electorală a alegerilor parlamentare tocmai a început. La Cluj, ca de altfel în toatăţara, lipseşte panotajul stradal, candidaţii fiind nevoiţi să străbată oraşul pe jos şi să discute cu oamenii sau a merge dinuşăînuşă. Între timp, mai au vreme de pronosticuri. Nerealiste însă.

După alegerile din decembrie, judeţul Cluj va fi reprezentat în Parlament de 10 deputaţi şi 4 senatori. Pentru aceste locuri, 10 partide şi-au anunţat candidaţii, şapte dintre acestea putând emite pretenţii la un mandat de parlamentar. Indiferent de prezenţa la vot, judeţul tot 14 parlamentari va avea. Nici mai mulţi, nici mai puţini, mai mult ca sigur toţi de pe listele partidelor. Dacă ar fi însă să ne luăm după estimările reprezentanţilor partidelor, am avea mult mai multe mandate. Iată care au fost previziunile, în paranteză fiind interlocutorul care a înaintat pronosticul:

  • PNL (Marius Nicoară, senator – locul 1 pe lista de Senat): 5 deputaţi şi 2 senatori (maxim 6 deputaţi şi 3 senatori)
  • PSD (Horia Nasra, preşedinte PSD Cluj, locul 1 pe lista de Deputaţi): 3 deputaţi şi 2 senatori
  • UDMR (Csoma Botond, preşedinte UDMR Cluj, locul 1 pe lista de Deputaţi): 2 deputaţi şi 1 senator
  • PMP (Rareş Rusu, preşedinte PMP Cluj, locul 1 pe lista de Deputaţi): 1 deputat şi 1 senator
  • ALDE (deputat Steluţa Cătăniciu, locul 1 pe lista de Deputaţi): 1 deputat şi 1 senator
  • USR (Mihai Goţiu, locul 1 pe lista de Senat): 2 deputaţi şi 1 senator (maxim 3 deputaţi şi 2 senatori)
  • PRU (Mircia Gurgiu, locul 1 pe lista de Deputaţi): 2 deputaţi şi 1 senator

Cuantificând estimările cele mai pesimiste, avem 16 deputaţi şi 9 senatori. Iar dacă ar fi să ne raportăm la estimările cele mai optimiste, am avea 17 deputaţi şi 10 senatori. Asta deşi, reamintim, la nivelul judeţului Cluj vor ajunge în Parlament doar 10 deputaţi şi 4 senatori. Sigur unele partide vor avea o dezamăgire mare după alegeri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.