Etapa regină din Il giro, fatală pentru Valverde

Etapa a 14-a din turul Italiei, Alpago – Corvara (210 km), etapa regină a competiţiei, cu 6 căţărări, dintre care două de categoria 1, era una în care toată lumea se aştepta la un duel între cei doi super-favoriţi, Vincenzo Nibali şi Alejandro Valverde.

După defecţiunea de vineri, când Giovanni Visconti a plecat de unul singur, fără să aibă liber şi fără să ceară aprobare, în urmărirea lui Mikel Nieve, acţiune ce a adus prejudicii lui Valverde, era de aşteptat un atac în forţă a spaniolului şi evident riposta italianului. Toată lumea era convinsă că Valverde ori va încerca să treacă decisiv în faţa lui Nibali – de care îl despărţeau 2 secunde, ori va face tot posibilul pentru a prelua tricoul roz de la colegul său, Andrey Amador, ajuns în această postură independent de voinţa lui şi a echipei. Aşteptările au fost confirmate. Numai că atacul l-a dat Nibali. Cu 26 de km înainte de linia de sosire, Nibali s-a lansat într-un atac fulgerător şi i-a distanţat pe Valverde şi Amador, care nu au avut replică. În schimb s-au luat după italian Steven Kruijswijk de la LottoNL-Jumbo şi Esteban Chavez de la Orica, amândoi oameni de clasament general, primul pe locul 5, tot la 2 secunde de Nibali şi 43 de secunde de lider, al doilea la 1 minut şi 36 de Nibali şi 2:19 de lider.

După numai 2 km, Kruijswijk şi Chavez l-au distanţat la rândul lor pe Nibali şi au pornit în tandem în urmărirea deloc periculosului Darwin Atapuma, plecat din evadarea de la începutul zilei spre victoria de etapă. Pe parcursul a 24 de km, pe serpentinele ce duceau spre Corvara, Nibalii nu a reuşit să micşoreze distanţa de 30-40 de secunde care ăl despăţea de grupul din faţa sa, iar grupul “trioului roz” nu reuşea să reducă deloc din cele 3 minute pe care le avea faţă de cei ce goneau spre finish. Aceasta a fost şi ordinea la sosire, Chavez a câştigat etapa, iar Kruijswijk adevenit noul “tricou roz”. Astăzi avem un contratimp în căţărare, care ar mai putea produce permutări în clasamentul general, dar, cu 7 etape înainte de final, se pare că pentru Valverde, turul Italiei s-a încheiat.

Clasament etapă

  1. Esteban Chavez (Orica GreenEDGE) – 6:06:16

  2. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) – a.t.

  3. Georg Preidler (Giant-Alpecin) – a.t.

  4. Darwin Atapuma (BMC Racing Team) + 0:06

  5. Vincenzo Nivali (Astana Pro Team) + 0:37

Tricoul roz” – Clasamentul general

  1. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) – 60:12:43

  2. Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) + 0:41

  3. Esteban Chavez (Orica GreenEDGE) + 1:32

  4. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 3:06

  5. Andrey Amador (Movistar Team) + 3:15

  6. Rafael Majka (Tinkoff) + 3:29

  7. Ilnur Zakarin (Team Katusha) + 3:53

  8. Rigoberto Uran (Cannondale) + 5:01

  9. Kanstantsin Siutsou (Dimenion Data) + 5:38

  10. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) + 5:38

Tricoul roşu” – Clasamentul pe puncte

  1. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) – 138 puncte

  2. Diego Ulissi (Lampre-Merida) – 112 puncte

  3. Sacha Modolo (Lampre-Merida) – 84 puncte

  4. Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) – 83 puncte

  5. Daniel Oss (BMC Racing Team) – 80 puncte

Tricoul albstru” – Clasamentul căţărătorilor

  1. Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) – 134 puncte

  2. Stefan Denifl (IAM Cycling) – 72 puncte

  3. Darwin Atapuma (BMC Racing Team) – 69 puncte

  4. Giovanni Visconti (Movistar Team) – 61 puncte

  5. Mikel Nieve (Team Sky) – 50 puncte

Tricoul alb” – Clasamentul rutierilor tineri

  1. Bob Jungels (Etixx-Quick Step) – 60:18:53

  2. Sebastian Henao (Team Sky) + 11:02

  3. Davide Formolo (Cannondale) + 27:06

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.