„Eterna şi fascinanta Românie” ne atacă la buzunar

Update: Curtea de Apel București a decis luni ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) să plătească BCR suma de 5.796.980 dolari, reprezentând contravaloarea unui contract semnat în anul 1995 privind editarea albumului „Eterna și Fascinanta Românie”.

Totodată, instanța a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în garanție a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu și Dan Fruntelată.

Inițial, Tribunalul București a respins în 2012 cererea BCR, însă Curtea de Apel București a admis luni apelul băncii și a hotărât ca SGG să plătească suma de 5.796.980 dolari.

Decizia nu este însă definitivă, poate fi atacată.

„Admite apelul declarat de reclamanta BCR SA. Schimbă în tot sentința civilă nr.14145/15.10.2012 pronunțată de Tribunalul București, Secția a VI-a Civilă în sensul că: admite în parte cererea de chemare în judecată și obligă pârâta SGG la plata sumei de 5.796.980 USD în lei la cursul oficial al BNR din ziua plății. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în garanție a numiților Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai și Fruntelată Dan. Respinge ca nefondat apelul formulat de către pârâta SGG. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, a decis Curtea de Apel București.

„Eterna și fascinanta Românie” a fost prima campanie de promovare a turismului din România.

În martie 1995, între Departamentul de Informaţii Publice al Guvernului, reprezentat atunci de către Viorel Hrebenciuc, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice, şi firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, cu cetăţenie română şi franceză, a fost semnat un contract pentru editarea unui album foto despre România, denumit „Eterna şi Fascinanta Românie”, care să fie distribuit în 144 ţări cu scopul atragerii investitorilor străini. Contractul a fost sponsorizat de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari.

După încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit un avans consistent, dar a livrat numai 4.200 de exemplare din comanda totală de 97.000 de albume.

După ce BCR a preluat Bancorex, banca a dat în judecată SGG, solicitând să-i fie restituiți cei 5,79 milioane de dolari, iar SGG i-a chemat în garanție pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu și Dan Fruntelată.

Cazul a fost investigat și de procurori, însă dosarul a fost închis în anul 2000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.