EurActiv, adică Manuela Preoteasa de la HotNews

Ştirea că PES nu-şi mai ţine Congresul la Bucureşti din cauza lui Victor Ponta a fost difuzată de site-ul EurActiv.ro, preluată de HotNews şi dezbătută pe larg de B1 TV. Nimeni n-a sesizat, însă, că, de fapt, această ştire bazată „pe surse” vine din partea unor ziarişti români aciuaţi pe lângă UE pentru a face jocurile lui Băsescu şi ale PDL.

Nu contestăm informaţia transmisă de Euractiv.ro, dar nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva ştirea aceasta, bazată doar pe surse, a fost transmisă intenţionat exact în ziua când începea în Africa de Sud reuniunea PES, la care participă premierul Victor Ponta, care este şi preşedintele PSD şi, deci, viitoarea gazdă a Congresului PES de Bucureşti!

Felul acesta de a acţiona este specific activităţilor de intoxicare, practicate de serviciile secrete, prin care se induce în public o astfel de suspiciune, urmând ca ea să fie folosită apoi ca pretext pentru întrebările din conferinţele de presă ce vor urma la sfârşitul reuniunii din Africa de Sud!

Metoda a fost folosită şi în momentul declanşării procedurii de demitere a lui Traian Băsescu, când, pornind tot de la o ştire „pe surse”, potrivit căreia Guvernul dorea arestarea membrilor Curţii Constituţionale, i s-a adresat o întrebare comisarului Viviane Reding. Răspunsul, precum şi întrebarea au creat o puternică emoţie la Bruxelles, chiar dacă premisa a fost falsă!

Când spui EurActiv, spui şi HotNews

Să vedem însă cine se ascunde în spatele agenţiei EurActiv.ro.

Încă din 2008, ziarul „Ziua” difuza informaţii şocante despre EurActiv.ro sub titlul „Ce legătură e între Hotnews, SRI şi Euractiv?”, făcând legături ce merită revăzute. Iată ce scria „Ziua”:

Dan Luca, (Daniel, cu prenumele său din acte), este managerul portalului şi agenţiei de presă EurActiv.ro, care funcţionează şi la Bruxelles şi la Bucureşti. Mai mult, Luca este acţionarul firmei Euractiv Network SRL, care asigură managementul site-ului EurActiv.ro. Alături de Luca, deţinătorul a 27,5 la sută din acţiuni, acţionari mai sunt jurnalista Manuela Preoteasa, tot cu 27,5 la sută, precum şi firma Hotnews.ro SRL, proprietarul portalului de ştiri HotNews, cu 5 la sută din acţiuni. Dacă avem în vedere că Manuela Preoteasa este acţionară la Hotnews.ro SRL cu 35 la sută din acţiuni, alături de soţul său, Ionel Margărit Timbolschi, care şi el posedă 30 la sută din acţiuni, putem spune că acţionarul majoritar al firmei EurActiv Network SRL este familia Preoteasa-Timbolschi, cu 32,5 la sută din acţiuni”.

Nu credem că mai este cineva care să se îndoiască de faptul că HotNews este o agenţie aflată cu arme şi bagaje în curtea PDL, acolo dând cu sapa ca editor coordonator Dan Tăpălagă, fostul purtător de cuvânt al Monicăi Macovei.

Legăturile directe dintre EurActiv.ro şi HotNews pot fi găsite chiar pe paginile oficiale ale celor două agenţii. Astfel, datele actualizate ieri arată structura echipei EurActiv:

Manuela Preoteasa, Publisher & Founder, EurActiv Romania, manuela.preoteasa@euractiv.ro

– Paula Apreutesei, CEO, EurActiv Romania

– Irina Balica, Finance Manager

– Ionut Baias, Editor

– Ruxandra Bujor, Communication Development Manager

– Catalina Ciocaltan, Editor

– Adrian Lungu, Editor

– Oana Mateescu, External Affairs Manager

Sunt indicate şi persoanele de contact: „Pentru detalii suplimentare despre EurActiv România puteţi contacta pe Manuela Preoteasa, Editor general EurActiv.ro (0744.3…) sau Bianca Vlaston, Director Marketing (0722.6…)”.

Dacă ne uităm pe site-ul de la HotNews, vedem care este componenţa redacţiei, unde la departamentul „Management” găsim următoarele informaţii:

Ioan Mărgărit Ţimbolschi – publisher – margarit[at]hotnews.ro

Manuela Preoteasa – managing partner – manuela.preoteasa[at]hotnews.ro

• Dan Popescu – director dezvoltare – dan[at]hotnews.ro

• Diana Săliştean – director executiv – diana[at]hotnews.ro

• Nadir Yusuf – director de creatie – nadir.yusuf[at]hotnews.ro

• Marian Dinu – project manager – marian.dinu[at]hotnews.ro

• Marius Petrescu – director administrativ – marius.petrescu[at]hotnews.ro

• Irina Balica – director economic – irina.balica[at]hotnews.ro

• Andrei Woinaroski – CEO – awoinar[at]hotnews.ro

Se observă că la HotNews figurează atât Manuela Preoteasa, cât şi soţul ei, Ionel Mărgărit Ţimbolschi! De altfel, pe site-urile unde se prezintă în engleză, numele fondatoarea EurActiv.ro se prezintă cu numele Manuela Preoteasa-Ţimbolschi.

Manuela Preoteasa – veche clientă a ICR

Pe Manuela Preoteasa-Ţimbolschi o găsim – aş spune în mod firesc – şi pe lista clienţilor Institutului Cultural Român (ICR). Chiar pe site-ul ICR citim despre „Programul Generaţia ‘89”:

Reuniunea de la Bucureşti va cuprinde patru ateliere, cu temele Cetăţenie activă în rândul tinerilor, moderatoare: Manuela Preoteasa, Identitate culturală europeană, moderator: Cristian Ghinea, Provocări de mediu, moderator: Magor Csibi şi Provocări sociale, moderatoare: Liana Ganea. Lucrările se vor desfăşura la Reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti”.

Interesant este că, în cadrul aceluiaşi program, moderatorul acţiunii de la Bruxelles a fost o altă agentă de influenţă, Carmen Păun, de la EUobserver, pe care cotidianul.ro a devoalat-o ca fiind şi reporter şi protestant la un miting împotriva lui Victor Ponta.

Tot în cadrul acestui proiect era moderator şi Cristian Ghinea, de la Centrul Român de Politici Europene, vechi colaborator la „Dilema”, unde, ocazional, publică şi Manuela Preoteasa.

Cotidianul.ro a publicat în ultima vreme numeroase materiale care arătau fără tăgadă că, sub umbrela unor instituţii europene, se ascund nenumăraţi agenţi de influenţă care acţionează împotriva intereselor României. Mai presus de interesul naţional, aceştia pun interesele de grup ale celor care-i finanţează. Astfel de structuri (agenţii de presă, publicaţii etc.) există în multe ţări din Europa, însă nicăieri nu a fost sesizat genul acesta de acţiuni care să pună în pericol imaginea şi interesele ţării din care provin acei ziarişti!

Din păcate, nici serviciile secrete române, în speţă SIE (care au ca obiect de activitate tocmai depistarea unor astfel de derapaje), nici Ministerul de Externe, în subordinea căruia este acest ICR, n-au făcut nimic pentru ca România să fie protejată informativ.

Cine-şi imaginează că ştirea aceasta, în legătură cu Congresul PES de la Bucureşti, este o banalitate se înşală, căci, în afara loviturii de imagine date PSD, se obţine ca pierdere colaterală şi o lovitură de imagine dată României. Prezenţa liderilor europeni la Bucureşti ar fi o bună oportunitate şi pentru refacerea imaginii deformate pe nedrept cu care ţara noastră a ieşit din Referendumul recent încheiat.

Dar, pentru că vin alegerile generale, pentru agenţi, ca şi pentru şefii lor, România poate să treacă – nu-i aşa? – pe plan secund.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.