Euro 2016: „Sfârşitul visului”, presa germană necăjită după înfrângerea Mannschaft

A doua zi după înfrângerea suferită în faţa Franţei (2-0), presa germană îşi exprimă tristeţea şi durerea în titlurile de pe prima pagină. ”Terminus, Marseille”, “sfârşitul visului”: la unison, presa germană se lamentează vineri dimineaţa după eşecul pe care ea nu-l anticipase deloc în faţa Franţei, adoptând un ton îndepărtat faţă de cel din articolele foarte optimiste de joi dimineaţa. Cel mai des este evocat “Satanicul” penalti dat după un henţ al căpitanului Mannschaft, Bastian Schweinsteiger. Pe prima pagină şi în centrul ei, cotidianul popular “Bild”, cel mai citit dinGermania, pune poza unui Schweinsteiger foarte abătut: “Weini!”, titrează mare ziarul, cu un joc de cuvinte între “Schweini”, porecla căpitanului neamţ, şi “weinen”, a plânge.

“Chiar, Schweinsteiger! Chiar tu, căpitanul nostru! O mână, un penalty, eliminarea din semifinala cu Franţa. Schweini, suferim împreună cu tine”, se lamentează tabloidul amintit. ”Marseille, terminus”, scrie, la rândul lui, cotidianul berlinez “Der Tagespiel”. Un alt ziar din capitala germană, “Berliner Zeitung”, vorbeşte şi el despre sfârşitul visului pentru Mannschaft, blocată în cursa ei spre dubla Cupa lumii/Cupa Europei. “O alinare pentru a îndepărta pentru un moment atentatele.”

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) a comentat înfrângerea germanilor în caietul său dedicat Cupei Europei, vorbind despre o “ieşire de vis”. “Rien ne vas plus!”, scrie în franceză cotidianul din Frankfurt, pentru care “visul german al unei victorii a murit într-o pasionantă noapte franceză de fotbal”. “Penalti satanic – Germania este eliminată”, scrie furios “Süddeutsche Zeitung”. “Germanii au dominat mult timp Franţa, apoi un penalti a schimbat cursul lucrurilor”, apreciază cotidianul. “Die Welt” are un dinte mare împotriva lui Schweinsteiger: “Căpitanul (…) este perdantul de la Euro. (…) În posibilul ultim său meci în echipa naţională, el a comis o greşeală «prostească», un henţ, oferind astfel francezilor ocazia de a deschide scorul printr-un penalti“, scrie ziarul.

În fine, să notăm că, joi noaptea, la cald, comentatorul canalului public de televiziune ZDF spunea că, după părerea lui, “victoria Franţei a venit ca o alinare pentru a uita pentru o clipă de greve, atentate teroriste şi şomaj”. Oricum, pentru Mannschaft, eşecul de joi în faţa jucătorilor les bleus a picat rău de tot, aproape pe neaşteptate, după mai multe decenii în care ea nu a pierdut niciun meci oficial în faţa celor din Hexagon, ceea ce nu va fi digerat uşor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.