Eurobeizadele la Strasbourg și Bruxelles

Eurodeputații români care au ajuns la Bruxelles nu se dezic de metehnele mioritice nici la Parlamentul European. Aleşii noștri din forul european nu s-au sfiit să le arate colegilor lor occidentali ce înseamnă nepotismul de România și cum funcționează el și la export, în capitala Belgiei sau la Strasbourg.

Mulţi dintre politicienii cu influenţă din România şi-au angajat copiii, nepoţii, soţiile şi apropiaţii pe posturile de consilieri la cabinetele colegilor lor care au ajuns europarlamentari. Unul dintre băieţii lui Adrian Năstase, fiica lui Titus Corlăţean sau nepoata lui Ioan Rus se numără printre cei care, chipurile, le dau sfaturi aleşilor europeni pe câteva mii de euro lunar.

O regulă internă din Parlamentul European le interzice deputaților să-și mai angajeze rudele pe posturile bine remunerate de consilieri sau asistenți personali. Această regulă nu îi poate împiedica însă, de exemplu, pe europarlamentari să angajeze apropiați ai colegilor de partid sau chiar rude ale acestora.

Mihnea Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, și-a început activitatea în PE la vârsta de numai 22 de ani. Băiatul cel mic al fostului lider PSD lucrează ca asistent la cabinetul eurodeputatului social-democrat Cătălin Ivan, acolo unde se ocupă de relaţia UE – Rusia. Potrivit CV-ului, mezinul fostului premier a absolvit Universitatea Americană din Paris, unde a studiat psihologie politică şi comportamentism colectiv şi acum urmează un master în comunicare publică şi socială la The London School of Economics. Mihnea Năstase a terminat, în 2011, Liceul Alpinum Zuoz din Elveţia.

Andi Cristea și-a răsplătit mentorul angajându-i fiica

Crescut în umbra senatorului Titus Corlățean, pesedistul Andi Cristea, cum a ajuns el însuși euroales, cum i-a și angajat fiica fostului său șef în forul european. Cristea i-a fost consilier lui Corlățean atât la Senat, la Parlamentul European, cât și la cele două ministere pe la șefia cărora s-a perindat senatorul PSD. La doar 20 de ani, fiica senatorului Titus Corlăţean, Diana-Maria, a debutat ca stagiar la Parlamentul European, în cabinetul europarlamentarului PSD Andi Cristea. Prin mâinile fiicei fostului ministru trec, la Bruxelles, dosarele privind Republica Moldova și tot ceea ce mai ține de relaţiile internaţionale. Diana-Maria Corlăţean a absolvit Liceul „Jean Monnet“ din Bucureşti, iar în prezent urmează cursurile Facultăţii de Drept – Universitatea Bucureşti, secţia învăţământ la distanţă.

Bogdan Man, Ioana Rus şi Georgiana Drăghici

Scripcaru i-a asigurat și el viitorul fiicei sale

Un alt politician cu fiica angajată la Bruxelles este primarul Braşovului, George Scripcaru. Andreea Scripcaru, fiica edilului liberal care are mai multe probleme cu legea, lucrează şi ea în calitate de consilier al europarlamentarului PNL Daniel Buda. Din echipa lui Buda mai face parte şi Bogdan Man, fiul fostului deputat PNL Mircea Man. La fel ca și Diana-Maria Corlăţean, și Bogdan Man a avut o ascensiune fulminantă a carierei, grație influenței tatălui său. La doar 22 de ani, acesta era asistentul personal al Ancăi Boagiu, pe vremea când liberala era ministru al Transporturilor. În CV-ul său mai figurează și faptul că juniorul Man a devenit consilierul personal al ministrului PNL al Transporturilor Alexandru Nazare în 2012. O altă expertă din Parlamentul European cu „tradiție“ politică de familie este şi Ioana Rus, nepoata fostului ministru al Transporturilor Ioan Rus. Aceasta lucrează ca expert în echipa de consilieri ai Corinei Creţu, comisarul european pentru Politici Regionale al Comisiei Europene. Înainte de Crețu, Ioana Rus și-a făcut debutul ca asistent acreditat la cabinetul europarlamentarului Ramona Mănescu. O altă româncă foarte bine plătită la Bruxelles este Georgiana Drăghici, actuala soţie a deputatului PSD Mircea Drăghici. Dintr-o fostă jurnalistă mediocră în presa locală argeșeană, aceasta a ajuns încă din anul 2008, odată cu debutul relației sale cu Drăghici, șefă la biroul europarlamentarului Daciana Sârbu, nimeni alta decât soţia fostului premier Victor Ponta.

Sfaturi plătite discreționar cu câteva mii de euro

Un europarlamentar primește lunar, pe lângă salariul net de 6.200 de euro, din partea Parlamentului European, un buget fix, din care își poate plăti colaboratorii, și unul de 4.299 euro, din care își poate acoperi cheltuielile biroului. Bugetul lunar pentru cheltuielile cu personalul, asistenții sau alți colaboratori este de 21.209 euro. Europarlamentarul are dreptul să stabilească remunerația oferită colaboratorilor săi de la Bruxelles și de la Strasbourg, dar și numărul acestora, atât timp cât se încadrează în bugetul stabilit. Asistenții acreditați la Strasbourg sau la Bruxelles primesc însă salarii după o grilă stabilită de regulamentele PE, grilă conform căreia salariul minim este de 1.619 euro. La acest salariu, un asistent acreditat mai poate obține și alte beneficii, ca plăți pentru diverse proiecte separate care îi sunt încredințate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.