Eurocontrol: Armata SUA, stăpâna spaţiului aerian al Europei

Statisticile publicate de Eurocontrol relevă superioritatea zdrobitoare a aviaţiei militare americane în faţa statelor membre UE şi densitatea traficului aerian militar american deasupra Europei, scrie Euobserver.

Potrivit Eurocontrol, SUA deţin 13.195 de aparate de zbor militare şi paramilitare, faţă de doar 8.111 cât deţin toate cele 27 de state membre UE luate împreună. Franţa este cea mai mare putere aeriană din Europa, cu 1.339 de aparate de zbor, urmată de Marea Britanie, cu 1.296, Germania, cu 1096 şi Italia, cu 901.

La capitolul avioane de luptă SUA sunt mult superioare, cu 3.630 de aparate. Forţele aeriene franceze detin doar 380 de avioane, Germania 346, Marea Britanie 213, iar Italia 164. Grecia care se află în pragul falimentului, este o mică putere aeriana, cu 304 avioane de luptă. Rivala istorică Greciei, Turcia, deţine 401 de asemenea avioane.

În 2010, SUA au efectuat 38.482 de zboruri militare în spaţiul aerian european, care cuprinde şi sudul Caucazului, Islanda şi Groenlanda. Italia a efectuat 39.985 de zboruri, Franţa 31.962, însă majoritatea au fost în propriul spaţiu aerian. Rusia a efectuat doar 558 de zboruri militare în spaţiul aerian european amintit mai sus.

Cât priveşte tehnologia, Franţa şi Marea Britanie sunt dotate cu avioane militare de producţie proprie, precum Rafale şi Typhoon. Germania şi Italia se bazează pe tehnologie americană şi britanică. Grecia este dotata cu avioane de producţie franceză şi americană.

Eurocontrol arată ca fostele state socialiste care au aderat la UE deţin în continuare avioane militare de producţie sovietică. România şi Slovacia deţin MiG-21 şi MiG-29, Bulgaria are MiG-21, MiG-29 şi Su-25. Polonia are cateva F-16, dar majoritatea flotei este compusă din MiG-29 şi Su-22. Ţările baltice nu au avioane de luptă, ci doar avioane de transport Antonov.

Doar Ungaria şi Cehia au schimbat tehnologia până în acest moment şi au achiziţionat avioane multirol JAS Grippen produse de suedezii de la Saab, scrie Euobserver.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.