Europa se va prăbuşi în 2-3 săptămâni dacă nu se iau măsuri

Consilierul FMI, Robert J. Shapiro, doctorand în economie la Harvard, a declarat la BBC că dacă liderii europeni nu vin cu o soluţie credibilă, întregul carusel european al datoriei suverane se va prăbuşi în două sau trei săptămâni.

„Dacă nu vin cu o soluţie credibilă, cred că în 2-3 săptămâni vom avea o prăbuşire (meltdown) a datoriei suverane, care va produce prăbuşirea sistemului bancar european. Şi nu vorbim de o bancă belgiană relativ mică (Dexia, n.r), vorbim de cele mai mari bănci din lume, cele mai mari bănci din, cele mai mari bănci din Germania, cele mai mari bănci din Franţa, ceea ce se va întinde şi în Marea Britanie, se va împrăştia peste tot, pentru că sistemul financiar global este atât de interconectat. Toate aceste bănci sunt contraparte a fiecărei bănci mari din Statele Unite, din Marea Britanie şi din Japonia, din toată lumea. Asta ar fi o criză, care după părerea mea, va fi mai gravă decât cea din 2008”, a declarat Shapiro la emisiunea Newsnight de la BBC, citat de money.ro.

Shapiro, care a fost consilier al fostului preşedinte american Bill Clinton, şi-a luat doctoratul în economie la Harvard şi acum este consilier al FMI, avertizează astfel asupra magnitudinii problemei europene. Acesta cere, pe lângă un plan care să pună băncile la adăpost, şi o soluţie pentru a asigura creditorii că Spania şi Italia îşi vor onora obligaţiile, astfel încât pieţele să rămână deschise pentru cele două ţări.

Consilierul FMI mai spune şi că ţările din afara euro nu ar trebui să fie relaxate, pentru că deşi unele bănci nu sunt expuse în mod direct pe datoria suverană a ţărilor PIIGS, acestea au vândut totuşi asigurări împotriva riscului de faliment, şi ar trebui să plătească sume uriaşe în cazul unui eveniment de credit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.