Europarlamentar: Ce pierde UE

Uniunea Europeană pierde imagine şi credibilitate în urma Brexit, dar şi pentru Marea Britanie va fi o mare problemă, a apreciat la RFI eurodeparlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European. Acesta spune că nici un stat nu ar trebui să poarte negocieri bilaterale cu Londra.
Întrebat dacă va fi un Brexit dur, Marinescu a declarat: “Nu cred că cineva vrea să fie un Brexit dur, să se întâmple acest lucru. Bun, am auzit nişte discuţii în ultima vreme, ceva propuneri din partea britanicilor, să întrerupă pe perioada verii negocierile. În cazul acesta, va fi, e posibil să se ajungă şi la o despărţire dură. Totodată, însă, Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii a spus foarte clar că va fi o negociere normală, însă va ţine cont de interesele celor 440 de milioane de cetăţeni ai Uniunii”.

Chestionat totodată care va fi cea mai mare pierdere pentru UE şi care va fi cea mai mare pierdere pentru Marea Britanie, în urma Brexit, acesta a replicat: “Pentru Uniune să spunem imagine, credibilitate, mai sunt şi altele, care se referă la diverse politici, politica de apărare, securitate. Pentru Marea Britanie cred eu că va fi o pierdere, pentru că după ce ai făcut parte dintr-o asemenea construcţie şi sunt foarte multe lucruri care s-au aplicat în Marea Britanie în beneficiul cetăţenilor, acum să revii la situaţia dinainte şi să trebuiască să faci în primul rând acorduri comerciale cu toate statele (…), va fi o mare problemă”.

În opinia europarlamentarului România nu trebuie să poarte negocieri directe cu Londra, în contextul Brexit. “Nu. Cred că nici un stat nu ar trebui să facă acest lucru. De fapt, este dorinţa Marii Britanii să încerce să facă nişte acorduri bilaterale şi în felul acesta să dividă Uniunea şi să obţină nişte condiţii mai bune pentru ea (…). În orice negociere ceri ceva şi dai ceva. Ce am putea da noi? Şi nu ştiu dacă noi am putea să obţinem mai mult decât ar obţine Uniunea”, a afirmat Marinescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.