Europarlamentar PSD: Europenii au eşuat în privinţa unei politici în materie de migraţie

Triplarea fondurilor destinate patrulării pe Marea Mediterană este o măsură insuficientă, a apreciat la RFI eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, vicepreşedintele pentru Politică Externă al grupului socialiştilor şi democraţilor din PE. El remarcă însă promisiunile liderilor europeni de a creşte numărul de nave de patrulare şi de a distruge vasele traficanţilor de fiinţe umane.

Pentru Victor Boştinaru, triplarea fondurilor decisă joi la Bruxelles este „doar o parte a răspunsului şi această măsură de triplare a fondurilor nu este suficientă, de departe”. „Dacă ne uităm la celelalte elemente ale discuţiei de ieri şi concluziilor Consiliului, vom constata o creştere a numărului navelor care vor patrula în apele Mediteranei, promisiunea de a intercepta şi distruge navele traficanţilor de fiinţe umane, că pare a se dezvolta o adevărată industrie a recrutării şi transportului către Europa a acestor mii de nefericiţi din nordul Africii, dar ceea ce lipseşte în momentul de faţă este o politică hai să spunem articulată ce priveşte gestionarea crizei din Marea Mediterană, pornind de la faptul că Europa până la acest moment a eşuat în efortul său de a încerca să stabilizeze Africa de Nord, Libia fiind principala sursă şi de oameni care părăsesc infernul unui stat care a încetat practic să existe politic, iar pe de altă parte, Libia devenind la rândul său un coridor prin care circulă cei care din zona magrebiană sau din zona chiar sub-sahariană vin către Europa. Şi aici este marea problemă, pentru că un stat inexistent precum Libia este un stat care nu-şi poate controla porturile şi Europa este în situaţia de a nu avea un partener acolo cu care să poată construi un mecanism articulat”, a declarat Boștinaru.

Eurodeputatul PSD remarcă însă că „lipseşte o politică europeană în materie de migraţie, pentru că această politică europeană articulată, integrată de migraţie ar fi putut fi în acest context inclusiv un început de răspuns pentru această criză, care devine pe de altă parte o imensă criză umanitară ce se derulează sub ochii Europei”. „Aici, deocamdată, liderii europeni au eşuat, datorită unei atitudini egoiste îndelung exersate. Italia este confruntată de ani de zile cu fluxuri uriaşe (…) şi statele europene nu s-au arătat deloc dispuse să discute un mecanism european ca atare, pentru că ar trebui să considerăm că este o problemă a Uniunii Europene”, a mai spus acesta.

Uniunea Europeană va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterana, a anunțat joi seara cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles, după o reuniune extraordinară a Consiliului European pe tema crizei provocate de creșterea masivă a numărului de imigranți ilegali dinspre nordul Africii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.