Europenii față cu ”brutalitatea imperialistă” a justiției SUA

Peter Kurer, fost presedinte al consiliului de administratie al bancii elvetiene UBS in perioada 2008-2009, a oferit uin interviu saptamanalului german Die Zeit in care a prezentat versiunea sa in privinta nenumaratelor dispute juridice cu Statele Unite, scrie cotidianul elvetian Le Temps.

Interviul a fost publicat sub un titlu extras din declaratiile elvețianului Kurer, care evoca absurditatea dreptului american: ”Pentru fiecare solutie exista o problema”. Kurer nu vorbeste insa deloc despre cazul lui Raoul Weil, fost director al UBS, care a fost arestat in Franta si apoi transferat in SUA, unde este acuzat de justitia americana ca a ajutat cetateni americani sa eludeze fiscul.

Kurer, avocat specializat in drept financiar, le recomanda europenilor sa manifeste un profund respect fata de sistemul juridic american: ”Este un sistem foarte competent, dar si de o brutalitate absurda si deseori imperialista”, spune el. SUA afiseaza ”din ce in ce mai putin respect fata de alte sisteme juridice”, spune Kurer, adaugand ca ”in general, preeminenta dreptului international nu mai este acceptata” si ca ”dreptul american a devenit tot mai etnocentric”. Aceasta tendinta a rezultat dintr-o pierdere a puterii. ”De cand suprematia Occidentului si a Nordului a fost pusa sub semnul intrebarii, SUA se simt atacate si devin mai agresive.” Kurer arata ca principalul concurent al SUA, China, este o tara fara juristi.

Peter Kurer este de parere ca amenzile exagerate impuse de SUA companiilor straine pot fi considerate drept ”un pretext si o arma de aparare a multinationalelor americane, precum si un instrument de protectie a pietei americane”. Avocatul se serveste de argumente recente: ”Doar in octombrie 2013, SUA au cerut amenzi de 24 de miliarde de dolari marilor companii.”. El mai aminteste ca in 2012 un bancher texan a fost condamnat la 110 ani de inchisoare pentru frauda. ”O condamnare mai severa decat una pentru viol urmat de omor”, spune Kurer.

Companiile europene prefera sa cedeze in fata amenintartilor cu amenzile foarte mari si accepta acorduri foarte paguboase. ”Avocatii americani sunt mari maestri in ”naming and shaming” Timp de saptamani, numele companiei acuzate este plimbat prin paginile ziarelor. Politicienii incep sa vorbeasca de rau despre produsele acestor companii. Asociatiile consumatorilor protesteaza. Actiunile companiei se prabusesc. Imaginea sufera pierderi ireparabile. Compania cedeaza sub presiunea publica”, spune Kurer.

”Un manager mediocru ignora aceste riscuri. Soar un sfert dintre directorii generali sunt constienti de riscurile juridice pe care le implica pozitia lor”, spune fostul bancher. ”Avocatii europeni sunt mult mai putin pregatiti decat omologii lor americani, din cauza diferentelor de formare, mult mai socratice in SUA. Avocatii europeni sunt mult mai candizi si mai naivi”, spune Kurer.

Fostul bancher european spune ca pentru a-i intelege pe americani trebuie sa ne intoarcem la identitatea americana, cea a colonistilor. Legea este singurul numitor comun al unei natiuni de imigranti. Alexis de Tocqueville a semnalat absenta unei clase aristocrate si intelectuale si a remarcat ca ea a fost inlocuita de juristi, ”clasa cea mai cultivata , si de clasa politica cea mai influenta”, spune Peter Kurer. De aceea, ”in SUA alegeti cel mai bun avocat posibil, indiferent de onorariu” si apoi ”faceti totul pentru a evita procesul”, recomanda fostul sef al UBS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.