Europol, despre cel mai mare atac cibernetic din istorie

Atacul informatic internațional care afectează mai multe țări și organizații este de „un nivel fără precedent”, a declarat sâmbătă Oficiul european al polițiilor Europol, citat de AFP.

„Atacul recent este de un nivel fără precedent și va cere o investigație internațională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovați”, a indicat într-un comunicat Europol, al cărui Centru european de cibercriminalitate (EC3) „colaborează cu unitățile de combatere a criminalității informatice din țările afectate și cu partenerii industriali majori pentru a atenua amenințarea și a acorda asistență victimelor”.

Atacul este de „nivel global” și afectează organizații în Australia, în Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la compania de securitate informatică Forcepoint Security Labs.

Premierul britanic Theresa May a catalogat acest atac cibernetic drept unul „internațional”, în timp ce autoritățile americane și britanice au recomandat persoanelor fizice, companiilor și organizațiilor afectate să nu plătească hackerilor care cer bani pentru a debloca computerele infectate.

Unitatea operațională comună de acțiune împotriva criminalității informatice (JCAT) a Europol, un grup internațional de anchetatori specializați în securitate cibernetică „a fost special conceput pentru a ajuta la astfel de investigații și va juca un rol important în sprijinul anchetei”, precizează Europol.

Citeşte şi De ce a convocat Renault Romania celula de criză

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.