Eurostat: Prețurile din România, la nivelul celor din Polonia

Multe ipoteze privind sursa competitivităţii economiei germane sunt vehiculate, iar una dintre ele este rezultă dintr-o interesantă statistică a Eurostat privind evoluţia preţurilor pentru bunurile de larg consum începând din 2011 şi până în 2013.

Preţurile coşului zilnic din Germania se ridică doar cu 1,8% faţă de media UE. Germania este privită în mod obişnuit drept o ţară în care cetăţenii au o mare putere de cumpărare, dară statisticile arată că aici preţurile sunt cu circa 1,3% mai reduse decât media zonei euro, deşi PIB-ul pe cap de locuitor este cu 21% mai mare decât media europeană.

Presa franceză subliniază că acest fenomen nu se poate explică decât prin faptul că piaţa internă din Germania este protejată în faţă companiilor care încearcă să între, prin nivelul redus al preţurilor practicate. Astfel, nu mai este de mirare de ce mai multe grupuri non-germane au eşuat pe piaţă germană: Walmart, Gap sau Citigroup. Aşadar, preţurile mici şi puterea mare de cumpărare a germanului sunt cele două elemente care pot explică competitivitatea industriei germane când vine vorba despre exporturi.

Fenomenul reducerii preţurilor a devenit foarte aputernic în ultimii ani, cei ai crizei economice. Se constată din statistica Eurostat că preţurile au scăzut în Germania cu 4,86% în perioada 2011-2012. Este cea mai mare scădere din UE, acolo unde doar Irlanda şi Cipru au înregistrat o asemenea evoluţie, însă de mai mică amploare decât în Germania. În rest, preţurile nu a făcut decât să crească, cu 2,7% în medie.

Poptrivit statisticii Eurostat, în România, preţurile bunurilor de consum erau în 2001 la 41,8% din media UE, pentru că în 2012 să ajungă la 57,4% din media UE, foarte apropiate de preţurile din Bulgaria, dar şi din Polonia şi Ungaria, state în care veniturile sunt net superioare României. Anii cu majorări mari ale preţurilor în România au fost 2005 şi 2006. Spre deosebire de Romania, preturile in Polonia cunosc o scadere constanta incepand din 2008.

Potrivit La Tribune, pentru restabilirea unui echilibru între preţurile din zona euro, ar trebui că preţurile din Germania să crească, iar în alte state euro ele să se reducă. Alegerea europeană pare să fi fost doar reducerea preţurilor în statele euro lovite de criză, prin reducerea salariilor şi, implicit, a cererii pe piaţă internă. În Grecia preţurile s-au redus astfel cu 3% în trei ani. Numai că, în aceeaşi perioadă au scăzut şi preţurile din Germania, cu 2,4%, astfel încât competitivitatea nemţească să nu fie afectată de măsurile luate de statele partenere din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.