Evacuaţii de bănci pot deveni chiriaşi

După trei ani, timp în care Legea locuinței, 114/1996, s-a plimbat pe holurile Parlamentului, apoi și pe la Cotroceni, se pare că aleșii neamului au ajuns până la urmă la un acord. Legea le oferă posibilitatea celor care urmează să fie evacuați sau au fost evacuați din locuință, pentru că nu au achitat creditul ipotecar, să devină chiriași. Actul normativ a fost trimis președintelui pentru promulgare.

Camera Deputaților a adoptat luni, cu 238 de voturi „pentru“, 27 „contra“ și două abțineri, propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii locuinţei, nr. 114/1996, inițiată de UDMR. Această propunere a fost introdusă prima dată în anul 2014. Senatul de la acea dată a respins-o. În aprilie 2015, și guvernul Ponta a dat aviz negativ, pe motiv că lasă loc la interpretări. În luna mai 2015, a înscris-o pe ordinea de zi, pentru ca abia în noiembrie 2015 să fie trimisă la comisiile de specialitate. În februarie 2016, guvernul Cioloș a dat și el aviz negativ noii forme. În octombrie 2016, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a dat aviz favorabil. În noiembrie 2016, Camera Deputaților a adoptat-o cu 11 amendamente, iar pe 14 noiembrie 2016 a trimis-o președintelui pentru promulgare. Pe 5 decembrie 2016, președintele solicită reexaminarea, pe motivul „lipsei de claritate şi precizie a normelor juridice“, iar deputaţii au admis în parte această cerere. În martie 2017, Senatul aprobă legea ca urmare a cererii de reexaminare și o trimite Biroului Permanent al Camerei Deputaților, iar la începutul acestei săptămâni, a fost în sfârșit adoptată.

Ce este „locuința de sprijin“

Proiectul de lege, iniţiat de UDMR, reglementează un nou tip de locuinţă, numită „locuinţa de sprijin“. Persoanele evacuate pentru că nu și-au mai putut plăti ratele creditului ipotecar vor putea cere o locuință de la stat. Administraţiile locale vor putea cumpăra locuinţe care măsoară cel mult 100 de metri pătraţi. Nivelul chiriei nu va depăşi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenţa până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde este situată locuinţa de sprijin.

Ce spun inițiatorii

„Parlamentul a votat pentru ca administrațiile locale să aibă posibilitatea de a ajuta familiile care au ajuns în imposibilitatea de a-și plăti rata creditului imobiliar. Multe familii nu își pot achita rata la bancă pentru locuință, iar conform legislației în vigoare, nu sunt eligibile nici pentru a beneficia de locuințe sociale. Propunerea legislativă elaborată de UDMR permite administrațiilor locale ca, din resurse proprii, să achiziționeze aceste imobile care urmează să fie scoase la licitație, după care să le închirieze proprietarilor, locatarilor anteriori. Trebuie să acordăm posibilitatea autorităților locale să ajute persoanele care au ajuns în neputința de a-și plăti rata pentru locuință. În momentul de față, sunt prea puține legi care favorizează persoanele care iau credite de la bancă“, a arătat Szabó Ödön, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie, reprezintă nivelul chiriei pentru „locuințele de sprijin“

Cine beneficiază

„(…) De aceste locuințe pot beneficia persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar. (…) Modificarea ar reglementa procedura conform căreia imobilele cumpărate de către autoritățile administrației publice locale ar putea fi transformate în locuințe de sprijin, urmând a fi date în chirie foștilor proprietari, evitând astfel evacuarea lor“, potrivit lămuririi din expunerea de motive a propunerii legislative. În situația în care fostul proprietar nu vrea să rămână cu chirie, aceasta ar putea să fie repartizată altor persoane care și-au pierdut casa din cauză că nu și-au plătit ratele creditului ipotecar. De asemenea, în proiectul de lege scrie că regula s-ar aplica și dacă un chiriaș nu vrea prelungirea contractului de închiriere. „În cazul în care numărul cererilor pentru închirierea locuințelor de sprijin la nivelul unei autorități a administrației publice locale este, timp de cel puțin un an, constant mai redus decât numărul locuințelor de sprijin aflate în proprietatea autorității administrației publice locale, acestea pot aproba închirierea locuințelor de sprijin și altor categorii de solicitanți, cu respectarea prevederilor prezentei legi“, mai prevede inițiativa legislativă.

Obligativități și interdicții

Există și restricții. Spre exemplu, locuințele de sprijin nu vor putea fi cerute de persoanele care dețin și o altă locuință în afară de cea din care au fost evacuate. Totodată, restricția va fi valabilă și dacă persoanele în cauză stau cu chirie într-o altă locuință a statului. Atunci când se va atribui o locuință de sprijin, autoritățile vor lua în considerare și situația economică a solicitanților. Persoanele care vor sta cu chirie în locuințele de sprijin nu vor putea să le subînchirieze sau să lase alte persoane în locul lor. De asemenea, acestea nu vor putea să schimbe destinația locuințelor. În caz contrar, contractul de închiriere va fi reziliat, iar eventualele daune vor trebui plătite de chiriași. În afară de acest caz, contractul de închiriere va putea fi reziliat la cererea chiriașului, cu notificarea prealabilă a intenției (cel puțin 60 de zile). În același timp, autoritățile locale vor putea apela la varianta rezilierii dacă chiriașul nu respectă clauzele contractului de închiriere; dacă nu plătește chiria în 90 de zile de la comunicare; dacă nu plătește întreținerea pentru o perioadă de 90 de zile sau dacă are un comportament ce nu permite conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței.

Mii de familii, la un pas de evacuare

Inițiatorii proiectului de act normativ spun că, „în România, mii de familii se află în situația de a-și pierde apartamentele din cauză că nu au mai putut plăti ratele unui credit ipotecar. Fie că și-au pierdut locurile de muncă, au avut firme care au dat faliment sau au avut de suferit în urma creșterii cursului de schimb valutar, oamenii cer sprijinul autorităților locale. în speranța că nu vor rămâne pe drumuri. (…) Aceste familii sunt într-o situație extrem de dificilă, întrucât rămân efectiv pe drumuri și nu primesc niciun fel de ajutor – locuință socială ori posibilitatea de obținere a unui alt credit ipotecar – în urma scoaterii locuințelor la licitație“, scrie în documentul amintit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.