Evaziune de milioane de euro din sucuri și apă minerală

Inspectorii ANAF Timiș au descoperit o evaziune fiscale de peste opt milioane de euro, după ce au efectuat primul control serios, din ultimii zece ani, la un grup de firme care produce, îmbuteliază și distribuie apă minerală și sucuri.

Controlul inspectorilor antifraudă la firme Tioss Commerce și Tioss Distribution a început în anul 2015 și, după ultimele estimări, ar fi vorba de nereguli financiare grave care atrag după ele un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de peste opt milioane de euro. Surse din ANAF vorbesc însă și despre faptul că din interiorul sistemului se tergiversează finalizarea controlului. ” Se fac presiuni mari pentru diminuarea drastică a prejudiciului stabilit de către inspectorii noștri. Ceea ce este mai trist este faptul că una din anagajatele ANAF Timiș este văzută, aproape zilnic, la sediul grupului de firme Tioss, deși în atribuțiile sale de serviciu nu intră și nici nu au intrat controale la aceste firme”, au declarat surse fiscale.

”Știu că s-a luat decizia impunerii unor măsuri asiguratorii de către inspectorii antifraudă, chiar în timpul desfășurării controalelor la firmele Tioss, dar nu vă pot da mai multe detalii, fiid vorba de un control aflat în plină desfășurare”, a declarat, pentru cotidianul.ro, Mircea Călin, șeful Administrației Firscale Timiș.

Grupul de firme Tioss a fost înființat în anul 1998 de către omul de afaceri sirian Waari Ghessan și are ca principal obiect de activitate producerea și distribuția apei minerale Aqua Natura și a sucurilor marca Tio și Iris. Astăzi, asociate la aceste două societăți sunt mai multe persoane loiale fondatorului, dar care, în realitate este proprietarul firmelor. Prejudiciul foarte mare descoperit de către inspectorii antifraudă s-ar datora atât faptului că societățile verificate au avut parte, în ultimii zece ani, de ”multă înțelegere” din partea organelor fiscale și a faptului că mai multe firme fantomă, așa cum s-a contratat la control, au gravitat nestingherite pe lângă grupul Tioss, iar ”sifonarea ” banilor s-a făcut mai ușor.

Ca să aflăm și punctul de vedere al patronului, din umbră, al firmelor Tioss, am luat legătura cu Waari Ghessan, dar, în prezența noastră, acesta s-a eschivat să ofere o explicație legată de prejudiciul enorm pe care firmele sale l-ar fi produs bugetului de stat. Ulterior acesta nu a mai răspuns nici la telefonul mobil și nici la sms-urile primite pe această temă. Interesant e dacă inspectorii antifraudă vor descoperi și ce s-a întâmplat, sau pe unde au ajuns milioanele de euro sustrase.

Sirianul Waari Ghessan este personajul masculin pentru care Oana Cornu l-a părăsit pe omul de afaceri mehedințean Georgică Cornu, asfaltator de succes în timpul regimului Băsescu-Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.