Evenimente fără precedent în Senatul SUA

Luptă dură și presărată cu evenimente inedite în Senatul Statelor Unite, pentru confirmarea celor nominalizați să facă parte din administrația Trump. Betsy DeVos, nominalizată la șefia Departamentului Educației, a avut nevoie, pentru prima dată în istoria SUA, de votul vicepreședintelui Mike Pence (președinte al Senatului) pentru a obține confirmarea. Doi senatori republicani au votat împotriva sa, iar tabăra democrată a fost disciplinată, rezultatul fiind de 50-50. Constituția prevede în acest caz exprimarea opțiunii vicepreședintelui SUA.

O situație delicată și în cazul confirmării viitorului șef al Departamentului Justiției, senatorul Jeff Sessions. Votul pentru senatorul Sessions a fost programat după cel pentru Departamentul Educației, pentru ca republicanii să nu piardă un vot, deoarece, odată confirmat în administrație, senatorul trebuie să își prezinte demisia. Dezbaterile în jurul nominalizării lui Sessions ca procuror general al SUA au culminat cu intervenția senatoarei democrate Elizabeth Warren, care a citit o scrisoare redactată în 1986 de văduva lui Martin Luther King, în care Coretta Scott King se opunea numirii lui Sessions în funcția de judecător federal, pentru că acesta i-ar fi intimidat pe alegătorii de culoare din statul Alabama. Au urmat apoi scene nemaivăzute în Senatul SUA începând din 1902. Republicanii au invocat un articol din Regulamentul Senatului, prin care se interzice luarea cuvântului de către un congresman care pune sub semnul întrebării probitatea unui coleg (presupuse acuzații de rasism în acest caz). Este o prevedere adoptată în 1902, în urma unei bătăi generale în Senatul SUA, iscată de doi colegi democrați.

În acest timp, președintele Donald Trump este iritat de faptul că opoziția prelungește procesul confirmării echipei sale și astfel i-ar obstrucționa activitatea. Presa americană îl contrazice și arată că în cazul administrațiilor George H.W. Bush și Barack Obama confirmările au durat până în luna martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.