Evenimente: Valverde a luat „săgeata valonă”; Bruyneel, creatorul „Barcelonei” cicliste, suspendat pe 10 ani

A treia decadă a lunii aprilie înseamnă tripticul de clasice din Ardeni: Amstel Gold Race (20 apr.) – La Flčche Wallonne (23 apr.) – Liège-Bastogne-Liège (27 apr.), trei curse de o zi, din categoria World Tour, printre cele mai spectaculoase şi importante din lumea ciclismului.

Cursa de miercuri „Săgeata Valonă” a fost câştigată de unul dintre favoriţi, spaniolul Alejandro Valverde, care a aplicat o tactică mai mult decât pragmatică pentru un traseu cu 11 căţărări repertoriate, 9 nerepertoriate şi cu un finish în căţărate pe o rampă foarte mare, un adevărat „perete”. Valverde a stat tot timpul la „cutie”, iar pe final a atacat violent cu 150 de metri înainte de linia de sosire, atunci când Daniel Martin şi Michal Kwiatkowski, care s-au desprins de pluton cu 1,3 km înainte de finish, erau deja sufocaţi pe căţărare. O victorie incontestabilă pentru unul dintre rutierii aflaţi în top 5 al momentului şi care îşi dispută cu Alberto Contador primele poziţii în clasamentele anuale.

La Flčche Wallonne: Bastogne – Mur de Huy (199 km)

  1. Alejandro Valverde (Movistar Team) – 4:36:35
  2. Daniel Martin (Garmin-Sharp) + 3”
  3. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) + 4”
  4. Bauke Mollema (Belkin-Pro Cycling Team) + 4”
  5. Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) + 6”
  6. Jelle Vanendert (Lotto Belisol) + 6”
  7. Michel Albasini (Orica GreenEDGE) + 8”
  8. Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) + 8”
  9. Daniel Moreno (Team Katusha) + 11”
  10. Philippe Gilbert (BMC Racing Team) + 15”

În cursă au participat, pe lângă cele 18 echipe de Pro Tour (echipe de „prima ligă” din ciclism – n.a.), şi IAM Cycling, Team Columbia, Wanty-Goupe Gobert, Topsport Vlaanderen, UnitedHealthcare, Cofidis Solutions Credits şi MTN-Qhubeka, echipe Pro Continentale (echipe de „liga a II-a” din ciclism – n.a.).

Amstel Gold Race: Gilbert, pentru a treia oară

Prima clasică din Ardeni, desfăşurată pe 20 aprilie, a dat câştig de cauză rutierului belgian Philippe Gilbert. El a reuşit „tripla”, adăugând titlul din 2014 celor din 2011 şi 2010. Gilbert revine după un an şi jumătate de criză în care nu a reuşit mai nimic în nicio cursă importantă. Regresul pe care belgianul l-a înregistrat în ultimul timp îl credita doar ca al 14-lea favorit al cursei acum în 2014. Principalul favorit, Alejandro Valverde, a venit pe locul 4.

Philippe Gilbert a câştigat cursa de-o manieră entuziasmantă, atacant cu mult timp înainte de finish, şi, rulând extraordinar pe ultimii km, nu a lăsat nicio şansă urmăritorilor săi.

  1. Philippe Gilbert (BMC Racing Team) – 6:25:57
  2. Jelle Vanendert (Lotto Belisol) + 5”
  3. Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) + 6”
  4. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 6”
  5. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) + 6”
  6. Simon Geschke (Team Giant-Shimano) + 10”
  7. Bauke Mollema (Belkin-Pro Cycling Team) + 10”
  8. Enrico Gasparotto (Astana Pro Team) + 10”
  9. Daniel Moreno (Team Katusha) + 10”
  10. Yukiya Arashiro (Team Europcar) + 12”

În cursă au participat, pe lângă cele 18 echipe de Pro Tour, şi IAM Cycling, Wanty-Goupe Gobert, Topsport Vlaanderen, Androni Giocattoli-Venezuela, Bardiani-CSF şi CCC Polsat Polkowice, echipe Pro Continentale.

Participare selectă în Liège-Bastogne-Liège

Cei mai mulţi dintre rutierii care din ultimii ani au ocupat poziţii pe podium vor alerga pe 27 aprilie în a treia clasică din Ardeni, Liège-Bastogne-Liège. Este vorba de: Daniel Martin (Garmin-Sharp) – câştigător în 2013, Philippe Gilbert (BMC Racing Team) – câştigător în 2011, loc 3 în 2010, Alejandro Valverde (Movistar Team) – câştigător în 2008 şi 2006, loc 2 în 2007 şi loc 3 în 2013, Andy Schleck (Trek Factory) – câştigător în 2009, loc 3 în 2011, Joaquim „Purito” Rodriguez (Team Katusha) – loc 2 în 2013 şi 2009.

Dintre aceştia, cu excepţia lui Andy Schleck, complet ieşit din formă, toţi ceilalţi sunt favoriţi. Alături de ei sunt cotaţi ca favoriţi Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step), Bauke Mollema (Belkin-Pro Cycling Team), Carlos Betancour (Ag2R La Mondiale). Este anunţată şi participarea lui Chris Froome, dar se pare că el vine doar pentru un antrenament suplimentar în vederea participării la Turul Franţei, principalul său obiectiv în 2014.

Creatorul „Barcelonelor” din ciclism, suspendat pe 10 ani

Johan Bruyneel, unul dintre cei mai străluciţi manageri din ciclism, a fost suspendat pe 10 ani din activitate, el fiind acuzat de implicare în sistemul de dopaj care l-a sprijint pe Armstrong să obţină numeroase victorii de răsunet între 1998 şi 2005; de asemenea, şi alţi rutieri din echipele conduse de Bruyneel au „căzut” la teste, fiind declaraţi „pozitivi”.

Johan Bruyneel este creatorul unor super-echipe, denumită „Barcelonele” sportului cu pedale. Astfel, între 1999 şi 2007 a condus US Postal Sevice (Discoveri Channel – denumirea din 2006 şi 2007), iar în 2008 şi 2009 a creat Astana Pro Team, o altă superechipă destinată special pentru a-i aduce sub aceleaşi culori pe Alberto Contador şi Lance Armstrong. În 2010, Bruyneel a încercat să facă o a „treia Barcelonă”, Team RadioShack, dar proiectul nu a fost unul reuşit. Johan Bruyneel s-a retras de la cârma echipei RadioShack-Nissan în 2012, când Agenţia anti-drog din SUA a început investigaţiile în cazul lui Lance Armstrong.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.