Evenimentul trece, afișul rămâne

Până la sfârșitul lunii, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu (Str. Tribunei nr. 6) poate fi vizitată expoziția Afișul Polonez de Teatru, Film și Operă din colecția Krzysztof Dydo. „Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume“, notează organizatorii evenimentului.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la căderea comunismului, „Școala Poloneză de Afiș“ a fost privită ca un etalon la nivel mondial al designului artistic. Cele mai interesante exemple ale acestei arte, dedicate teatrului, filmului și operei, pot fi văzute în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Festivalul Internațional de Teatru. De altfel, în anii ’60, prima Bienală dedicată afișului s-a ținut la Varșovia, iar în sudul orașului a fost deschis primul muzeu dedicat acestei formule speciale de expresie.

Expoziția a fost alcătuită cu sprijinul celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de exponate, aparținând lui Krzysztof Dydo, pasionat al artei afișului și proprietar al Poster Gallery din Cracovia (Galeria Plakatu w Krakowie). Reunește 80 de lucrări realizate de 50 de artiști. Nu lipsesc dintre aceștia precursorii „Școlii Poloneze de Afiș“, precum Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și afișe ale unor creatori din tânăra generație, demni continuatori ai operei predecesorilor, cum ar fi, printre alții, Lech Majewski, Andrzej Pągowski, Tomasz Bogusławski sau Sebastian Kubica. „Expoziția oferă posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale.“ Gândită special pentru Festivalul de Teatru din Sibiu, expoziția a continuat să rămână deschisă până pe 30 iunie 2017 și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.