Excluderile, noile variante ale „scrisorii pierdute“

Multe vorbe în multe acte, multe scene jucate cu fel și fel de măști după dărâmarea cabinetului condus de Sorin Grindeanu, dar nicio hârtie oficială. Au trecut mai bine de trei săptămâni de când CEx-ul PSD a anunţat că fostul premier Sorin Grindeanu nu mai face parte din partid, dar cu toate astea hârtia oficială nu a ajuns la sediul organizaţiei timişene. Nici la sediul PSD de la Târgu Jiu n-a ajuns decizia privind excluderea „secundului“ lui Grindeanu, deputatul Victor Ponta.

Ambele situații tragicomice stârnesc în continuare râsul după atât circ mediatic făcut din cazul celor doi socialiști rebeli, mai ales că Ponta „nu se mai simte pesedist“. Și totuși continuă să fie cu consimțământul conducerii centrale. În spatele mascaradei tergiversării punerii în aplicare a deciziilor de înlăturare stau câteva jocuri de culise ale ambelor părți „beligerante“.

Oficializarea excluderii,
alte paie pe foc
Caragiale a revenit la modă din cauza pesediștilor care au recreat un scenariu desprins parcă din „O scrisoare pierdută“. Dacă în opera caragialiană responsabil cu localizarea mesajului era Ghiţă Pristanda, la PSD nici măcar atâta lucru nu se știe. Și asta, mai ales în condițiile în care controversele tot mai aprinse legate de firma Tel Drum şi încrengăturile dubioase care conduc spre Liviu Dragnea fac ca cele două hârtii, despre care s-a tot vorbit, să nu mai fie de actualitate. O eventuală oficializare a excluderii lui Grindeanu și a lui Ponta nu ar face decât să înteţească scandalul mediatic în care e implicat preşedintele PSD. Deja Sorin Grindeanu și-a luat inima în dinți și a început să dea din „casă“ despre modul în care se dicta de la partid și în Guvern. „Să vină cu dezvăluirile, dacă vrea domnul Grindeanu. Îl aştept. Noi când am început evaluarea habar nu aveam ce uşi deschidem. Să nu punem semnul egal între Victor Ponta şi Sorin Grindeanu“, a dat Liviu Dragnea replică amenințărilor cu dezvăluirile totale venite din partea lui Grindeanu. Și așa „scrisorile pierdute“ par să fie momentan date uitării în favoarea războiului declarativ, astfel încât Liviu Dragnea, pozând în martir, să fie cel care încasează loviturile și nici nu ripostează.

Ponta nu mai „simte“,
dar nici nu se leapădă
Fostul lider al PSD Victor Ponta a anunţat că din septembrie intenţionează să activeze într-o nouă formaţiune politică, deşi nu a primit încă decizia oficială de excludere din partid. Liviu Dragnea afirmase că toţi membrii PSD care i se vor alătura lui Sorin Grindeanu vor fi excluşi, însă asemenea documente nu au fost niciodată emise. De asemenea, conform procedurii parlamentare, în lipsa unei dovezi palpabile a îndepărtării din rândurile pesediștilor, Victor Ponta putea, înainte de finalul sesiunii parlamentare din 30 iunie, să își anunțe de la tribuna Camerei Deputaților demisia din partidul care se dezice de el, precum și trecerea în rândurile independenţilor. Însă nu a făcut-o, și ca să se victimizeze, dar și ca să atragă de partea sa cât mai mulți parlamentari nemulțumiți de stilul de conducere al lui Liviu Dragnea, după cum este acuzat Ponta de o parte din membrii CEx. Potrivit acestora, fostul premier, în tentativa de a-l înlătura pe Dragnea de la conducerea partidului, nu va aştepta trei ani până la viitoarele alegeri parlamentare ori deciziile justiției și nu se va rezuma la postările pe Facebook. În opinia lor, acesta se va strădui să coaguleze un PSD paralel, mizând pe jocul dublu al unor senatori şi deputaţi, astfel încât multe dintre iniţiativele guvernamentale să fie abandonate, iar Dragnea să fie cât mai contestat. Și Mihai Tudose este „o piesă“ importantă în strategia lui Ponta, pentru că ar putea înclina balanţa spre formarea unui nou guvern PSD – ALDE, care să nu mai depindă de „liderul maxim“. Mai mult, o nouă demitere a propriului guvern ar echivala cu prăbuşirea în derizoriu a PSD.

Fostul premier, bocit de unii colegi
În ciuda jocurilor de culise derulate de Ponta, șeful PSD Gorj, Florin Cârciumaru, și-a exprimat public regretul că fostul prim-ministru Victor Ponta va părăsi partidul. „Este problema personală a dânsului, mie îmi pare rău că domnul Ponta ia această decizie de a pleca din PSD. Eu ştiu că dânsul în PSD s-a afirmat, a condus cu succes un guvern, consider în continuare că locul dânsului este în PSD, lângă actuala echipă, şi nicidecum în altă parte, dar până la urmă va fi o decizie personală“, a declarat Cârciumaru. Nici deputatul Alin Văcaru, care a susţinut guvernul Grindeanu și a fost și el amenințat cu excluderea, nu e prea încântat de ce se întâmplă în PSD. „Nu o să stau niciodată într-un partid de frică şi tot timpul voi face ceea ce cred eu şi ceea ce consider că este benefic pentru oamenii care m-au trimis în Parlament“, a susținut Văcaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.