Exclusiv: Ce salarii şi-au stabilit şefii de la ASF

Şefii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-au stabilit deja salariile. Surse guvernamentale au declarat pentru cotidianul.roce sume şi-au votat cei din conducerea noii instituţii. Deşi salariile nu sunt de neglijat, au apărut şi primele nemulţumiri.

Potrivit surselor noastre, preşedintele Dan Radu Ruşanu va avea un salariu de 14.000 de euro pe lună, iar vicepreşedinţii, în jur de 12.000 de euro. În schimb, membrii neexecutivi vor câştiga 35% din salariul preşedintelui, însemnând maxim 4.000 de euro pe lună.

Noua salarizare a atras şi primele nemulţumiri în rândul şefilor de la ASF. Potrivit surselor cotidianul.ro, mai multe persoane din conducerea instituţiei sunt deranjate de faptul că membrii neexecutivi câştigă de trei ori mai puţin decât preşedintele, în condiţiile în care răspunderea este comună. Principala problemă reclamată ar fi aceea că „din postura de membru al ASF nu ai voie să faci afaceri, politică, practic nu poţi obţine venituri din altă parte”.

Chiar dacă vor câştiga mult peste nivelul de salarizare din România, membrii ASF numiţi în posturile respective spun că nu s-a respectat înţelegerea iniţială, iar câştigurile nu sunt la nivelul BNR. Drept care, deja unii dintre ei ameninţă că vor renunţa la mandat. Ceea ce ar însemna un semnal negativ, o bilă neagră pentru noua instituţie, a cărei înfiinţare a fost convenită cu FMI.

Cotidianul.ro a solicitat un punct de vedere de la preşedintele Dan Radu Ruşanu, însă până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns.

Imediat după ce a fost validat de Parlament ca şef la ASF, Dan Radu Ruşanu a anunţat că nivelul de salarizare va fi decis în prima şedinţă. De asemenea, el promitea că, imediat ce decizia va fi luată, va face publice salariile respective. Ceea ce nu s-a întâmplat. Între timp, au avut loc trei şedinţe ale ASF şi nivelul de salarizare a fost aprobat.

Legislaţia în domeniu aprobată de Parlament prevede că nivelul de salarizare în cadrul ASF este decis de conducerea instituţiei, ţinând cont de „nivelul remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară.”

Fostele conduceri câştigau până la 46.000 de euro pe lună

Parlamentul a aprobat în data de 24 aprilie noua conducere a Autorităţii de Supravegherea Financiară, structură nou formată în urma unificării altor trei instituţii: Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La momentul respectiv, premierul Victor Ponta declara că toate salariile şi veniturile de la ASF se vor încadra în standardele BNR. Premierul promitea şi că “nu vor mai fi salarii de 188.000 de lei pe lună, cum se câştiga la CSA, sau 80.000 de lei pe lună, ca la Valori Mobiliare, sau 62.000 de lei, ca la Pensii private”.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară are 17 membri. Preşedinte este liberalul Dan Radu Ruşanu, secondat de Daniel Dăianu ca prim-vicepreşedinte şi de trei vicepreşedinţi: Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu. Posturile de membrii neexecutivi sunt ocupate de: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.