Exclusiv: Păgubiţii Dacia-BRD au şanse mari să-şi primească banii în 2014

Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru a cumpăra autoturisme Dacia, iar apoi au transferat sumele respective la BRD, cu acelaşi scop, ar putea primi despăgubiri în bani anul viitor. Guvernul şi-a dat deja acordul în acest sens, mai lipseşte votul în Parlament.

Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat miercuri pentru cotidianul.ro că Guvernul este de acord ca statul să acorde despăgubiri în bani persoanelor care, după decembrie 1989, şi-au transferat de la CEC la BRD depozitele făcute în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia.

„Efortul bugetar este estimat la 18 milioane de lei, însă nu intră pe deficitul din acest an. În funcţie de decizia luată în Parlament, Ministerul de Finanţe va emite titluri de stat cu scadenţa la trei luni”, a explicat Liviu Voinea. Plata despăgubirilor nu va fi calculată la fel ca în cazul deponenţilor CEC despăgubiţi în 2008. Indexarea se va aplica de la momentul transferului depozitului la BRD, până la data de 31 iulie 2013. Suma efectivă va fi calculată pentru fiecare persoană în parte, în funcţie de data la care şi-a transferat banii de la CEC la BRD.

Titlurile de stat emise pentru acoperirea financiară determină majorarea datoriei publice guvernamentale.

Comisia pentru buget ar putea fi convocată în luna august

Ministerul de Finanţe a trimis la Parlament o informare pe acest subiect, în care precizează că în total sunt 2.147 de deponenţi care ar urma să primească despăgubiri. Sunt luate în calcul „doar conturile active care îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial”.

Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat pentru cotidianul.ro că proiectul de lege ar putea fi aprobat la începutul sesiunii din toamnă, urmând ca plata efectivă să fie făcută în anul 2014. Guvernul va avea timp să găsească banii necesari şi să-i includă în bugetul pe anul viitor.

„Măsura este reparatorie, este corectă. Persoanele respective au depus banii în ideea de a-şi achiziţiona autoturisme Dacia, la fel ca şi cei care au fost despăgubiţi deja în 2008”, a spus deputatul liberal.

De altfel, Dragomir ne-a declarat că intenţionează să convoace Comisia pentru buget în luna august, pentru a lua o decizie pe acest subiect. Raportul întocmit de comisie va ajunge apoi în şedinţa de plen, pentru votul final. Camera Deputaţilor este camera decizională, astfel că legea va fi transmisă spre promulgare în forma pe care o vor propune deputaţii.

Un proiect de lege pe acest subiect se află în dezbatere la Camera Deputaţilor din anul 2010, după ce a fost respins de Senat.

Depozitele de la CEC la BRD au fost transferate în perioada 1990-1992

În baza prevederilor unei ordonanţe de urgenţă aprobate în timpul Guvernului Tăriceanu, „persoanele fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme au beneficiat, la sfârşitul anului 2008, de acordarea efectivă a despăgubirilor constând în indexarea sumelor existente în conturile active cu indicii preţurilor de consum, calculată până la data de 31 iulie 2007”, reaminteşte MFP.

În anul 2008, Parlamentul a aprobat un amendament la ordonanţa respectivă, pentru ca legea să se aplice şi în cazul persoanelor care „după 22 decembrie 1989 şi-au transferat depunerile existente la CEC, în vederea achiziţionării de autoturisme, la BRD, cu acelaşi scop”. De atunci însă, problema a fost amânată din diferite motive. În 2011, de exemplu, Ministerul de Finanţe propunea ca „despăgubirea persoanelor care şi-au transferat depozitele la BRD să se facă în urma hotărârilor definitive şi irevocabile pronunţate de instanţele judecătoreşti, iar calcului sumei indexate să se facă de la data transferului depozitului la BRD şi până la data hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.