Expert rus: Acțiunile lui Saakașvili, un pericol pentru Tiraspol

Acțiunile de luptă cu schemele de contrabandă cu rădăcini în regiunea transnistreană, inițiate de guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, pot duce la distrugerea definitivă a structurilor economice și financiare din regiunea separatistă, spune Pavel Felgenhauer, analist și comentator militar rus, potrivit Deschide.md.

Analistul susține că o situație similară, a fost înregistrată în 2004, în Osetia de Sud, când Saakaşvili, pe atunci președintele Georgiei, a oprit contrabanda, ceea ce a provocat un val de violențe în regiunea separatistă, care au degenerat într-un conflict armat în 2008.

Felgenhauer este de părere că inițiativele guvernatorului de la Odesa ar putea determina Tiraspolul să declanșeze operațiuni militare.

„Astfel autorităților de Tiraspol nu le va rămâne decât să înceapă noi confruntări militare, sau să se predea Uniunii Europene şi să înceapă tratativele”. „Dacă vor apărea riscuri eminente în reorientarea Transnistriei, Atunci la Moscova se vor amplifica presiunile spre începerea unei operațiuni de eliberare a Transnistriei”, spune Pavel Felgenhauer.

Potrivit analistului, contingentul rus din Transnistria nu reprezintă o amenințare militară serioasă.

„Pe lângă faptul că în regiunea sunt prea puțini soldați ruși, doar trei batalioane, aceștia nu au arme grele. Unul dintre aceste batalioane are funcția de comandament și de pază, celelalte două sunt de infanteriști (câte 500 de soldați în fiecare), care nici măcar nu dispun mortiere. Aceste batalioane sunt dotate cu o armă antitanc tele-ghidată, mitraliere și TAB-uri, nu au tancuri și artilerie”, menționează analistul militar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.