Revista "Science"
Exploatarea gazelor de şist ar putea provoca cutremure de pământ
 

Exploatarea gazelor de şist ar putea provoca cutremure de pământ
Seismele cu o magnitudine de 2 grade pe scara Richter, sau mai mici, ce pot fi resimţite mai greu, sunt provocate adesea de fracturi hidraulice

Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă „Science”, fracturile hidraulice legate de exploatarea resurselor naturale ar putea provoca cutremure de pământ.

Potrivit unui recent studiu ştiinţific, fracturarea hidraulică fragilizează solul, iar consecinţele pot fi foarte periculoase. Un seism ce a avut loc la mii de km poate provoca o multitudine de cutremure de mică amploare în zone unde este folosită fracturarea hidraulică, cu riscul de a duce la prăbuşirea unor imobile. Cutremurul de pământ din Maule, statul Chile, din februarie 2010, cu o magnitudine de 8,8 pe scara Richter, a declanşat, 16 ore mai târziu, un seism de 4,4 în Oklahoma, în situl zonei de exploatare a gazului Wuilzeta, arată un studiu ştiinţific american citat de Atlantico.fr.

Această descoperire, publicat la 11 iule a.c., în revista „Science”, a fost făcută de cercetători de la laboratoarele seismice de la Universitatea Columbia şi reaprinde dezbaterea privind pericolul fracturării hidraulice, utilizată deja în mod intens în SUA, dar interzisă în Franţa, al cărei premier, Jean-Marc Ayrault, reafirmase acest lucru chiar în ziua apariţiei articolului. Fracturarea hidraulică este un procedeu folosit pentru extragerea gazului de şist. El constă în injectarea în subsol la foarte înaltă presiune de mari cantităţi de apă amestecată cu nisip şi detergenţi, astfel încât să spargă roca, iar gazul pe care ea îl conţine să fie eliberat. Este o metodă de exploatare care a condus la un adevărat boom economic în numeroase state din SUA, dar care are consecinţe mari asupra mediului înconjurător, îndeosebi asupra poluării aerului şi pânzelor freatice. După ce gazul sau petrolul sunt captate, apele uzate sunt reinjectate sau rămân în subsol. Potrivit cercetătorilor, aceste ape ar putea avea legătură cu o anumită creştere a activităţilor seismice. Cutremurele provocate de operaţiunile de fracturare ar putea atinge o magnitudine apropiată de 5,0. La acest nivel al scării Richter, ce măsoară intensitatea cutremurelor, imobilele de proastă calitate sau vechi pot fi avariate, ori chiar se pot prăbuşi.

Au fost identificate trei cutremure de pământ - în Oklahoma, în Colorado şi în Texas - ce au avut loc aproape de puţurile de injectare cu apă, din cauza urmărilor celor mai importante seisme ce au avut la mare distanţă:

- Cutremurul din Maule - statul Chile - din februarie 2010, cu o magnitudine de 8,8, care, 16 ore mai târziu, a declanşat un seism de 4,4 în Oklahoma, în situl de exploatare a gazelor de şist din zona Wuilzeta. El a fost urmat de mici seisme în Oklahoma. Din cauza lui s-au prăbuşit 14 imobile, iar două persoane au fost rănite. „Cutremurul respectiv este nu numai unul dintre marile seisme asociate cu eliminarea apelor uzate, dar, de asemenea, este unul dintre cele mai importante legate de un eveniment declanşator de la distanţă”, a declarat Nicholas van der Elst, principalul autor al studiului publicat de revista „Science”;

- Cutremurul din Chile a provocat, totodată, un număr mare de mici seisme, în Trinidad, în Colorado, aproape de puţurile în care apele uzate permiteau extragerea de gaz metan;

- În fine, cutremurul de 9,1 grade ce a avut loc în Japonia, în martie 2011, ce a provocat un tsunami devastator, a declanşat, totodată, un număr de mici seisme.

În Statele Unite, Agenţia de Protejare a Mediului Înconjurător (EPA) realizează la ora actuală un studiu asupra efectelor acestei tehnici. S-a constatat că, odată ce gazul sau petrolul sunt captate, apele uzate sunt reinjectate sau rămân în subsol. Cutremurele de magnitudinea 2 sau mai puţin, care pot fi resimţite mai greu, sunt produse adesea de fracturarea hidraulică, arată geologul William Ellsworth de la US Geological Survey, expert în seisme, care nu a participat la realizarea studiului citat.

Principalul autor al studiului, Nicholas van der Elst, de la Universitatea Columbia, a constatat o creştere netă a activităţii seismice deşi „fiecare caz individual poate fi o pură coincidenţă”. Când se începe cercetarea fenomenului într-o manieră sistematică, „se poate spune cu mai multă certitudine că există cu adevărat o relaţie de la cauză la efect”, a adăugat el. Potrivit acestui cercetător ştiinţific şi colegilor lui, se constată o creştere netă a activităţii seismice în centrul Statelor Unite, cu 300 de cutremure de magnitudinea 3, sau mai mult, între 2010 şi 2012, faţă de 21 pe an, în medie, între 1967 şi anul 2000. Or, această creştere ar coincide cu dezvoltarea şi exploatarea gazului de şist şi foarte criticata fracturare hidraulică, conchide Atlantico.fr

Accesări: 2991
Petre Nicolae
Publicat Miercuri, 17 iulie 2013

 
mail  print  Yahoo!  twitter  Facebook
Voteaza articolul
[DA]
[NU]
+40
44 Voturi

 

Alte articole scrise de Petre Nicolae: Alte articole din categorie:


 
Comentarii

Petre
15:05:29, 18 Jul 2013 23
Dimpotriva, metoda aplicata prin Vrancea ar contribui la scaderea tensiunilor si a acumularilor negative intre placi, ducand la provocarea unor cutremure slabe, multiple, ce ar micsora riscul unuia devastator.
ContraPro
-6
 
@ 19 warry
12:17:15, 18 Jul 2013 22
De ce esti analfabet cu ifose ? Era vorba de "citeva", care este in acord cu "zeci" , nu cu "ani", boule !!! Ia aminte, pentru viitor : " citeva zeci" ! Capisci ? ( profu' de gramatica )
ContraPro
0
 
VANZATORI DE NEAM SI TARA
11:38:47, 18 Jul 2013 21
vanzatorii de neam si tzara vor primi ceea ce merita, daca nu acum, dincolo, dupa ce vor trece la cele vesnice (chiar daca acum nu le pasa si cred ca vor trai o vesnicie)
ContraPro
+33
 
AMERICANU
10:54:09, 18 Jul 2013 20
Exploatarea gazelor de sist prin ac. metoda de catre CHEVRON in Romania ESTE REZULTATUL PACTULUI DE COABITARE VIZAT DE ........GITENSTEIN . Pe cale de consecinta , ciocu mic si pasu mare , romanilor !
ContraPro
+2
 
marin
09:54:32, 18 Jul 2013 19
Nu conteaza. Daca cutremurul este produs de americani trebuie sa fim mandrii ca MURIM DE MANA STAPANULUI. Alta erea problema daca asa ceva erea produs de Rusi. Toata lumea se revolta.
ContraPro
+5
 
1 2 3 4 5

2000
Sunt de acord cu termenii si conditiile Cotidianul.ro: Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.