Explozii puternice la Istanbul

Două explozii puternice au avut loc în apropierea stadionului echipei de fotbal Beşiktaş, la finalul unei partide de fotbal dintre echipele Beșiktaș și Bursaspor.

Martorii spun că exploziile au fost urmate de focuri de armă.

Potrivit vicepremierului Numan Kurtulmus, iniţial a explodat o maşină-capcană în apropiere de stadionul Vodafone Arena, pentru ca 45 de secunde mai târziu, un kamikaze să se detoneze, în timp ce era înconjurat de poliţişti, în parcul Macka, din apropiere.

Update: Bilanţul persoanelor decedate creşte la 29 de oameni, majoritatea polițiști. 166 au fost răniţi, potrivit ministrului turc de Interne.

AFP relatează că, potrivit oficialului turc, 10 persoane au fost reținute și plasate în arest în legătură cu acest atac.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a denunțat un „atac terorist care a vizat în mod clar forțele de poliție de intervenție”.

Acest dublu atac, care nu a fost imediat revendicat, a lovit un cartier turistic al Istanbulului, situat între emblematica piață Taksim și fostul palat imperial Dolmabahçe, în partea europeană a metropolei turce.

Update: 15 persoane au murit la Istanbul.

Dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul s-a soldat cu 15 morți și 69 de răniți, a indicat ministerul turc al Sănătății, preluat de agențiile internaționale de presă.

Mai multe persoane au fost ucise într-un dublu atentat care a lovit sâmbătă inima turistică a Istanbulului, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un comunicat preluat de AFP.

„Din nefericire, avem martiri și răniți”, a spus Erdogan, fără să avanseze cifre, adăugând că „am asistat, în această seară la Istanbul, la manifestarea cea mai hidoasă a terorismului”.

Update: „Explozia a fost produsă de un vehicul-capcană care a vizat un autocar al poliţiei, în faţa Stadionului Besiktas”, a declarat ministrul turc de Interne, Suleyman Solu.

Update: Bursaspor a precizat, potrivit Reuters, că niciunul dintre fanii săi nu pare să fi fost rănit în explozie.

„Am contactat grupurile noastre de fani. Pare să nu existe răniți în rândul fanilor noștri. Le dorim celor răniți recuperare rapidă”, a arătat Bursaspor, pe contul său de Twitter.

Stadionul Beșiktaș se află la mai puțin de 500 de metri de piața centrală Taksim din Istanbul, unde se găsesc numeroase hoteluri, aflate de asemenea în stare de maximă alertă.

Potrivit primelor informaţii, atentatul a fost organizat cu maşini capcană, ţinta fiind forţele de ordine.

Potrivit Ministerului de Interne, cel puţin 20 de persoane au fost rănite. Postul naţional NTV transmite că a fost vorba despre atacuri cu maşină capcană, confirmând că forţele de ordine au fost vizate. Cei mai mulţi răniţi sunt poliţişti.

Deocamdată atacul nu a fost revendicat.

Numeroase ambulanțe s-au deplasat la stadion, unde poliția a luat măsuri de securitate.

În ultimele luni, în Turcia au vut loc mai multe atacuri cu bombă, unele comise de PKK, iar alte de ISIS.

Pe 28 iunie, trei terorişti au comis atentate la Aeroportul Ataturk din Istanbul, 45 de persoane fiind ucise şi 230 rănite. Statul Islamic a fost acuzat de atac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.