Expoziţia „Arhitectură şi Regalitate”

Astăzi, în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin este vernisată expoziţia Arhitectură si Regalitate, dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea în România a Prinţului Carol, viitorul Rege Carol I al României, precum şi a 135 de ani de la proclamarea Regatului României.

Manifestarea se desfăşoară sub auspiciile Familiei Regale a României şi este organizată de către Ambasada României, în colaborare cu ICR Berlin, conceptul expoziţiei aparţinând acad. Răzvan Theodorescu, prof. dr. Augustin Ioan, prof. dr. Marius Marcu Lăpădat, prof. dr. Octavian Carabela – de la Universitata de Arhitectură Ion Mincu – Bucureşti.

Expoziţia ilustrează trei teme mari: Arhitectura regilor şi a reginelor României, secţiune ce remarcă rolul direct al acestora în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale ţării, Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi, temă dedicată influenţei regalităţii în societate, în configurarea unor direcţii în arhitectura din România, şi Expoziţia expoziţiilor regale, ce ilustrează arhitectura ca proiecţie către societate, dar şi către exterior, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în străinătate, de la Expoziţia Generală din 1906 la pavilioanele Regale ale României din anii 30 (Paris şi New York).

Prof. univ. Augustin Ioan este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, membru al editorial board al revistei Art Margins a Universităţii din California Santa Barbara, autor a numeroase studii şi lucrări despre istoria arhitecturii în România şi în lume, dintre care menţionăm: Arhitectura şi Puterea, Bucureşti 1992, The Other Modernism: The Architecture of the 1930’s; Cincinatti 1994, Power, Play and National Identity, Bucureşti, 1999, Arhitectura memoriei, Bucureşti 2012, Arhitectura (supra)realismului socialist, Bucureşti 2013.

Prof. Univ. Marius Marcu-Lapadat este arhitect şi profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Este autorul mai multor proiecte de arhitectură de interior, design şi arhitectură. A fost preşedintele Fundaţiei Române de Design, expert pentru ediţia 1998 a Premiilor Mies van der Rohe şi comisar al Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia din 2006 şi 2008. A făcut parte din mai multe jurii ale unor concursuri de arhitectură şi design. În 2012 a fost ales decan al Facultăţii de Arhitectură de Interior din UAUIM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.