Expoziţia „Maica Domnului la Olari. Copiii pe urmele Sfinţilor”

Adormirea Maicii Domnului a însemnat pentru Biserica Olari din Bucureşti un prilej de pioasă rugăciune la hramul principal al bisericii. Găzduind Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, adusă în anul 1810 de la Mănăstirea Arnăuchiul din Turcia de astăzi, pentru a-şi găsi adăpost din calea războiului, Biserica Olari a fost şi rămâne un locaş în care rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se înalţă cu mare evlavie din partea tuturor credincioşilor care trec pragul bisericii. Adormirea Maicii Domnului a devenit sărbătoarea pricipală a bisericii, alături de celelalte 4 hramuri: Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Calinic de la Cernica, Sf. Mc. Antipa, Episcopul Pergamului şi Sf. Mare Mc. Mercurie.

Praznicul Născătoarei de Dumnezeu i-a adus în preajma Bisericii Olari şi pe copiii din marea familie a acesteia. 15 august 2014 a însemnat, alături de participarea la Sf. Liturghie, un prilej retrospectiv asupra proiectului ”Învaţă şi vei deveni!”, un proiect desfăşurat de Biserica Olari în parteneriat cu DGASPC Sector 2, Bucureşti, cu spijinul companiei EUROCONSRUCT, respectiv al domnilor Sorin Vulpescu şi Dan Besciu. Vernisajul expoziţiei ”Maica Domnului la Olari. Copiii pe urmele sfinţilor” a inclus lucrări realizate de copiii din familia Bisericii Olari, cu prilejul taberei intitulate ”Pe urmele sfinţilor la Schitul Colţii Chiliilor”, Zărneşti, august 2014.

Lucrări executate de copii aflate în expoziţie

Tabăra s-a bucurat de participarea unui număr de 50 de copii şi îndrumători ai acestora, desfăşurându-se în perioada 3-9 august 2014, într-un cadru împrejmuit de liniştea şi frumuseţea „Parcului Naţional Piatra Craiului”. Programul taberei a fost dedicat Sf. Martiri Brâncoveni Constantin Voievod cu fiii săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi Ianache Sfetnicul şi sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Copiii au avut prilejul cunoaşterii vieţilor sfinţilor şi în afara programului de rugăciune din timpul zilei. Lecturile din vieţile sfinţilor, incursiunile în istoria românilor, centrate asupra vieţii Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu, sesiunile de pictură pe sticlă, pe piatră de râu, dar şi activităţi precum confecţionarea unor felicitări pentru zile onomastice au însemnat aprofundarea învăţăturilor creştine, înţelegerea vieţilor sfinţilor, semnificaţiilor martirajului, a jertfei şi renunţării pentru Hristos. Am încercat să exemplificăm modelul sfântului, al eroului, precum şi toate calităţile acestora în fiecare zi de activitate, fie prin sesiunile dedicate în mod direct explicării vieţilor sfinţilor, fie prin creaţie artistică, dar şi prin crearea unor cadre practice în care, în faţa ”greului”, copiii au învăţat că trebuie să rămână uniţi, să se ajute reciproc şi au dat exemplu în acest sens. Drumeţiile pe munte i-au învăţat să fie alături unii altora, să aprecieze liniştea şi să o folosească ca pe un balsam al sufletului în rugăciune, să admire creaţia lui Dumnezeu şi să dăruiască iubire faţă de semeni, faţă de munte şi faţă de bogăţiile şi rarităţile sale. Au fost răsplătiţi pe măsură, în ascensiunile pe stânci, întâlnind flori-de-colţ şi tufe de garofiţe.

Interiorul Bisericii Olari

Punctul cheie al taberei a fost vizita la Schitul Colţii Chiliilor, prilej de redescoperire a semnificaţiei rugăciunii, a puterii şi tăriei acesteia, în loc binecuvântat de Dumnezeu. Aici am redescoperit minunile Cuv. Parascheva, al cărei hram schitul îl poartă, alături de Sf. Pantelimon. Copiii au aflat istoria lăcaşului, s-au rugat şi au aprins lumânări, lăsând în peştera schitului o icoană pictată în zilele de tabără.

Tabăra s-a încheiat cu un joc prin care micii participanţi au fost provocaţi să îşi amintească toate minunile din vieţile sfinţilor despre care au aflat pe parcursul taberei. Astfel, clasica ”Vânătoare de comori” s-a transformat în jocul ”Pe urmele sfinţilor”, copiii au descoperit în cotloane tainic ascunse de pădure şi poiană pasaje din vieţi ale sfinţilor, urmând ca ei să ne spună despre cine este vorba. Ne-am bucurat ca la sfârşitul acestei experienţe să aflăm că absolut toţi ştiau despre vieţile şi minunile Maicii Domnului, ale Sf. Martiri Brâncoveni, ale Sf. Calinic de la Cernica, ale Sf. Mina, Sf. Evangleist Matei, Sf. Parascheva, Sf. Nicolae, Sf. Teodora de la Sihla, Sf. Antonie cel Mare, Sf. Mc. Antipa şi nu numai.

Clubul de lectură – Întâlnire cu Oana Pellea

Expoziţia ”Maica Domnului la Olari. Copiii pe urmele Sfinţilor” a adus în pragul bisericii noastre toate lucrările copiilor, pentru a întregi bucuria credincioşilor la ceas de mare sărbătoare, aflând că Maica Domnului mijloceşte apropierea copiilor de biserică.

Proiectul ”Învaţă şi vei deveni!” s-a încheiat prin tabăra şi expoziţia sus-amintite. Acest proiect a însemnat foarte mult pentru Biserica Olari, venind ca un sprijin îndelung aşteptat faţă de copiii din cadrul DGASC de care Biserica Olari este foarte ataşată, de mai mulţi ani, prin preoţi slujitori şi credincioşi, încă din anul 2008 organizând alături de ei piese de teatru şi programe de susţinere în jurul hramurilor şi sărbătorilor de peste an. Prin ”Învaţă şi vei deveni!” am reuşit să ne intensificăm sprijinul, acordând acestor copii sprijin pentru pregătire la matematică, lb. română, engleză, biologie, timp de doi ani de zile biserica găzduind neîntrerupt sesiuni de pregătire pentru examenele de capacitate sau de Bacalaureat.

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Olari. Foto Felix Munteanu

Retrospectiva activităţilor ne face să ne îndreptăm privirile asupra câtorva evenimente de excepţie, prilejuite de clubul de lectură, o activitate prin care patru cadre didactice şi un psiholog au fost alături de copiii din casele 0 – 8, încurajându-i să citească, organizând de două ori pe săptămână ateliere de creaţie şi dezvolatre personală, în jurul unor poveşti sau lecturi specifice vârstelor participanţilor, completate de sprijin pentru realizarea temelor la limba şi literatura română. Clubul de lectură a fost completat de întâlniri cu artişti, sportivi şi jurnalişti care au stat de vorbă cu copiii, le-au povestit despre experienţele lor de viaţă, despre felul în care rugăciunea, credinţa şi marile întâlniri le-au îndreptat viaţa către ceea ce sunt acum: modele de urmat pentru cei mici.

Astfel, mulţumim încă o dată doamnelor Oana Pellea, Angela Avram şi domnului Nicu Gingă pentru cuvintele frumoase pe care le-au adresat copiilor cu prilejul vizitelor găzduite de Biserica Olari.

Pe urmele Sfinţilor la Schitul Colţii Chiliilor

Celelalte activităţi ale proiectului s-au îndreptat către perpetuarea tradiţiilor româneşti fie că vorbim despre lecţiile de dansuri populare şi despre spectacolele pe care copiii din cadrul proiectului le-au susţinut în diverse rânduri, fie că vorbim despre atelierul de pictură pe lut şi pictură pe sticlă susţinute săptămânal. Participările la expoziţii şi concursuri în jurul sărbătorilor de peste an, atât în cadrul Bisericii Olari, cât şi în afara ei (expoziţii organizate de Institutul Naţional al Patrimoniului, Ministerul Educaţiei etc.), precum şi reuşita admiterii unei eleve la un liceu de arhitectură şi a altui elev la liceul de muzică ne-au făcut să credem că eforturile noastre au dat roade şi că lucrările copiilor sunt un prilej de bucurie pentru ochi şi suflet.

Latura practică a proiectului ”Învaţă şi vei deveni!” a urmărit crearea unui liant între teorie şi practică, poveştile cu regi şi regine au fost completate cu vizitarea Castelului Peleş, istoriile vieţilor sfinţilor au fost completate de vizite la Mănăstirea Cernica şi Mănăstirea Sinaia, poveştile celor mici s-au regăsit în participările copiilor la Festivalul de Film Kinodiseea, incursiunile în ştiinţele naturii au fost completate de vizita la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Tabăra Peştera Colţii Chiliilor

Pentru adolescenţii din cadrul proiectului, alegerea unei meserii a fost sprijinită prin intermediul unui club vocaţional, în cadrul căruia s-au organizat vizite într-un atelier de tâmplărie, într-un salon de frizerie şi la o tipografie, vizitele fiind susţinute de şedinţe de consiliere vocaţională, în cadrul Bisericii Olari.

Proiectul s-a îndreptat şi către grija faţă de sănătatea copiilor. 50 de copii au beneficiat în cadrul proiectului de tratamente stomatologice, aparate dentare, consultaţii oftalmologice, ochelari, cu sprijinul doamnelor dr. Elena Şerban şi dr. Simona Radu.

Luminile credinţei la Biserica Olari

Biserica Olari a fost sprijinită în acest demers de toţi apropiaţii săi, acţiuni voluntare venind în întregirea iniţiativelor noastre, demonstrând deschidere şi dragoste faţă de aproape, întrecând aşteptările noastre, ca un răspuns faţă de rugăciunile pentru binele acestor copii. Sunt mulţi aceia care s-au îndreptat cu bunătate şi deschidere către noi şi faţă de care se întorc rugăciunile de mulţumire din Biserica Olari. Începând cu domnii Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, fără de care acest proiect nu ar fi existat, continuând cu „Euro-Optics”, doamna Elena Şerban, Academician Dan Bălteanu, Prof. Dr. Conf. Dan Petru Vasiliu, Roxana Ciocoiu, Loredana Subţirică, Ruxandra Ion, Adina Călugăru, Ileana Paraschivoiu, Ileana Pană, Robert Ciobanu, arh. Viorel Cioacă, Ion Tănase, Laurenţiu Gheorghe de la firma „Click Birotica”, cabana „Dianthus” şi continuând cu întreaga comunitate a Bisericii Olari, credem că am reuşit să aducem un strop de lumină în jurul nostru, să creăm simţământul apartenenţei la o familie, în dragoste şi credinţă în minuni.

Şi toate i se datorează Preotului Paroh Mihai Iordache, care pune foarte mult suflet în tot ceea ce realizează.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.