Expoziţia premiată la London Fashion Week ajunge în România

Miercuri, 11 mai, începând cu ora 18.00, va avea loc prima vizionare a expoziţiei de bijuterie contemporană şi proiecţii multimedia Found.Lost.Found la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti. Expoziţia românească a fost prezentată pentru prima dată în cadrul International Fashion Showcase 2016, secţiune London Fashion Week coordonată de British Council şi British Fashion Council, alături de 24 de ţări.

Expoziţia Found.Lost.Found, curatoriată de designerul David Sandu, a fost organizată de Assamblage – Asociaţia Naţionala a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra şi cu sprijinul UniCredit România, Atlassib şi Simplu MakerShop.

Adelina Petcan – Hide necklaces

Dedicată pentru întâia oară exclusiv bijuteriei de autor, expoziţia a fost inspirată de formele şi simbolismul podoabelor dacice şi prezentată sub forma unei instalaţii interactive de bijuterii, semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean şi Otilia Mihalcea, alături de proiecţii multimedia realizate de Black Horse Mansion.

În cadrul Emerging Talent Awards, acordate celor mai talentaţi tineri designeri şi curatori din lume, din cei peste 80 de designeri intraţi în concurs, Otilia Mihalcea, creatoarea din spatele brandului Oval, a obţinut Premiul pentru design de accesorii – o reuşită remarcabilă pentru designul de bijuterie românesc. Expoziţia i-a impresionat atât de mult pe membrii juriului încât au inventat un premiu nou la ediţia acestui an, acordat creatorilor de accesorii, o premieră absolută în istoria International Fashion Showcase şi care va fi menţinut în ediţiile viitoare.

Andreia Popescu – Some Gold Bracelet

Expoziţia este o reprezentare a ciclului de asimilare a tezaurului dacic ca moştenire culturală autentică de-a lungul generaţiilor. Tezaurul nu este doar o colecţie de obiecte antice dezgropate şi expuse într-un muzeu, ci un organism viu, mereu prezent în memoria colectivă şi culturală a unei naţiuni. El este parte integrantă din poveşti, mituri şi folclor, circulată şi asimiliată în viaţa colectivă, artistică şi personală a oamenilor.

Otilia Mihalcea – Possible

“Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conţinea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificaţia ei, continuând eternul dialog dintre preţios şi valoros. În contextul revizuirii valorilor, una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăşi mereu evaluarea ei materială”, afirmă David Sandu, curatorul expoziţiei.

Secvenţă din expoziţia Lost.Found.Lost de la Londra

Ulterior itinerării din cadrul Institutului Cultural Român, instalaţia Found.Lost.Found va putea fi vizitată în cadrul Romanian Design Week 2016 (20 mai – 5 iunie 2016, Piaţa Amzei, Bucureşti), precum şi în cadrul expoziţiilor temporare de bijuterie contemporană O călătorie prin istoria şi viitorul bijuteriei în cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (10-19 iunie 2016) si Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti (23 iunie – 24 iulie 2016) cu sprijinul AFCN – Administaţia Fondului Cultural Naţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.