Expoziţie cu vânzare la Paris în cadrul campaniei „Brâncuşi e al meu”

Asociaţia Pariziană a Artiştilor Români (APAR) şi Galeria de artă Amarica din capitala Franţei organizează între 30 iunie şi 30 iulie expoziţia cu vânzare À nous Brancusi pentru strângerea de fonduri în cadrul campaniei Brâncuşi e al meu.

Artişti români din Franţa, România şi Elveţia au donat lucrări care vor fi expuse timp de o lună la Galeria Amarica de pe rue Washington, situată lângă renumitul bulevard Champs-Elysées.

Fondurile strânse din vânzarea lucrărilor sunt destinate achiziţiei operei Cuminţenia pământului de Constantin Brâncuşi.

Iniţiativa APAR vine în întâmpinarea apelului la subscripţie publică lansat de Guvernul român în vederea achiziţiei sculpturii, declarată tezaur naţional.

Expun artiştii: Livia Balu, Petre Velicu, Tudor Banus, Florin Doru Crihana, Constantin Pacea, Iva Binz, Christian Paraschiv, Marius Martinescu, Teli Iacsa, Rodica Costianu, Radu Zero, Daniela Codita, Mirela Traistaru, Diana Rachmut, Gabriel Roche Tamic, Adrian Vadeanu, Daniel Paval, Adin Olteanu, Crenguta Macarie, Iuliana Negru.

Andreea Macea, secretar APAR şi organizatoarea evenimentului: „E nevoie să strângem 6 milioane de euro? Există artişti în viaţă care vând lucrări în valoare de milioane de euro. Ei pot dona bani sau pot dona o lucrare. Apelul nostru rămâne deschis, astfel încât artişti de pretutindeni pot dărui o lucrare în vederea strângerilor de fonduri. Cuminţenia pământului face parte din noi, din ceea ce reprezentăm, oriunde am fi în lume”.

Doina Lemny, muzeograf la Centrul Pompidou, specialist al operei lui Brâncuşi: ”Cuminţenia pământului, opera realizată la Paris în 1907-1908 dintr-o piatră calcaroasă, marchează, alături de Sărutul, momentul de răscruce, când Brâncuşi decide să abandoneze modelajul şi să sculpteze direct în piatră, marmură sau lemn. Titlul românesc vine să confirme chiar dorinţa artistului ca această sculptură să fie privită de români”.

Asociaţia Pariziană a Artiştilor Români (APAR) este o asociaţie non profit care a luat fiinţă în 2013 la Paris, cu scopul de a promova artiştii români în Franţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.