Expoziţie de costum popular românesc în Galeria ICRNY

În 17 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York va inaugura seria evenimentelor reunite sub titlul generic „La Blouse Roumaine”, prin care doreşte promovarea identităţii culturale româneşti în spaţiul nord-american şi care va include colaborări cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, „Muzeul Ţăranului Român” şi alte muzee etnografice din România, prin organizarea unor expoziţii şi simpozioane dedicate relaţiilor între artele tradiţionale româneşti, curentele de avangardă şi creaţiile artistice.

Prima manifestare din această serie este marcată de vernisajul expoziţiei de costume populare româneşti din colecţia Ing. Cristian Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine „Dorul” (fondată în 1903, în New York, sub numele iniţial de „Clubul Naţional Român Carmen Sylva”), ce va fi găzduită în spaţiul Galeriei ICRNY. Expoziţia este însoţită de un material vizual, care contextualizează costumul popular românesc în sfera mai amplă a culturii naţionale şi internaţionale.

Costum popular, ultimul sfert al veacului al XIX-lea, Metroplitan Museum of Art, New York

Totodată, evenimentul se înscrie într-o serie de tendinţe actuale de promovare a portului românesc, precum prezentarea recentă a unor piese de costum popular românesc pe site-ul “Metropolitan Museum” din New York, şi se desfăşoară aproape simultan cu concertul „The Beatles interpreted by Bucharest Symphony Orchestra” de la Sala Palatului, la care instrumentiştii se vor îmbrăca în ii româneşti. În acelaşi sens, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, numărând peste 18.000 de membri, propune “Ia – bluza tradiţională românească” ca brand de ţară al României şi va organiza pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, „Ziua Universală a iei”.

Constantin Daniel Rosenthal, România revoluţionară, Muzeul Naţional de Artă al României

Evenimentul din spaţiul Galeriei ICRNY va fi precedat de un colocviu la care vor lua cuvântul scriitoarea dr. Doina Uricariu, director ICRNY, artistul plastic, criticul de artă şi curatorul expoziţiei, dr. Eduard Andrei, şi preotul, prof.univ.dr. Theodor Damian. În timpul vernisajului, vizitatorii expoziţiei vor fi delectaţi cu fragmente muzicale din repertoriul Mariei Tănase, interpretate de remarcabilul compozitor şi violonist Alexander Bălănescu.

Henri Matisse, La Blouse roumaine, Centre Pompidou, Paris

Expoziţia reuneşte 25 de costume populare româneşti, expuse pe manechine, şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în plastica românească, preponderent în perioada interbelică (Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă ş.a.), dar şi în construirea imaginii publice sau private a reginelor Elisabeta şi Maria. De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus azi în muzee, sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă, precum “Yves Saint Laurent”.

Piesă din colecţia Cristian Pascu. Foto Cristian Pascu

O semnificativă contrapondere vizuală, tot în format digital, este reprezentată de seria portretelor cu „Ie românească”, semnată de pictorul francez Henri Matisse şi datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii.

Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 17 iunie 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.