Extrema dreaptă olandeză: Afară cu România din UE

Olandezii sunt gata sa excludă România şi Bulgaria din UE, a declarat liderul partidului olandez de extremă dreapta (Partidul Libertăţii PVV), Geert Wilders, în cadrul unei emisiuni televizate, relatează agenţia bulgară Focus.

„Susţinem ideea excluderii României şi Bulgariei din UE. Desigur, acest lucru nu este posibil

atât timp cât nu avem o majoritate în parlament, iar cele două ţări sunt membre cu drepturi depline ale UE”, a spus Wilders. Partidul său a intrat în colimatorul instituţiilor europene, după ce a lansat un site unde cititorii pot depuneri plângeri împotriva imigranţilor din Estul Europei, în special a celor din Polonia, Bulgaria şi România.

Wilders consideră că siteul a fost tratat cu mare interes şi că are succes în Olanda, motiv pentru care nu intenţionează să-l închidă. Wilders a declarat că cetăţenii est-europeni comit infracţiuni, beau foarte mult, se poartă urât în public şi profita de sistemul social olandez şi fură slujbele populaţiei autohtone. Wilders se foloseşte de statisticile poliţiei olndeze, care arată că rata infracţionalităţii în rândul est-europenilor a crescut.

Parlamentul European (PE) a decis ca, pe 13 martie, să dezbată, în sesiune plenară organizată la Strasbourg, problema controversatului site. La începutul săptămânii, zece misiuni diplomatice din state central şi est-europene, inclusiv a României, au transmis o scrisoare deschisă, adresată societăţii şi liderilor politici din Olanda, în care îşi manifestă preocuparea faţă de site-ul PVV.

Nu este pentru prima data când Wilders face asemenea declaraţii, privite acum cu si mai mare interes, pe fondul refuzului Olandei de a accepta aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. „România şi Bulgaria ar trebui să fie excluse din UE pentru că sunt corupte”, se arăta într-o declaraţie afişată pe site-ul partidului, in 2009. Tot atunci, Wilders susţinea că Turcia nu trebuie primităîin UE, „nici acum, nici într-o sută, nici într-o mie de ani”.

În 2008, Geert Wilders a dat naştere la controverse după ce a realizat un film intitulat „Fitna”, considerat deosebit de jignitor la adresa religiei islamice. Ulterior, Wilders a fost declarat persona non grata în Marea Britanie si i-a fost refuzat accesul înRegatul Unit, fiind expulzat în Olanda de pe aeroportul londonez Heathrow.

Wilders a tulburat şi apele politicii belgiene, declarând că Olanda nu ar trebui să numească un ambasador în Belgia, ci în Flandra, pentru că Belgia nu este o ţară, ci un proiect care aparţine trecutului. Declaraţiile sale naţionaliste vin în contextul în care şi în Belgia vor fi organizate anticipate în această lună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.